Ilustračné PHOTO: FB MZSR

COVID-19: Europoslanci diskutovali s výrobcami vakcín, reakcie našich europoslancov

Poslanci EP vo štvrtok diskutovali so zástupcami farmaceutických spoločností, komisárom EK pre vnútorný trh Thierrym Bretonom a komisárkou pre zdravie Stellou Kyriakides o tom, ako zvýšiť výrobu a zlepšiť dodávku vakcín COVID-19.

Členovia výborov pre verejné zdravie (ENVI) a priemysel, výskum a energetiku (ITRE) si vypočuli zástupcov farmaceutického priemyslu – AstraZeneca, Moderna, Novavax, CureVac, Johnson&Johnson, Pfizer Group, Sanofi  – zapojených do vývoja, výroby a nasadenia portfólia vakcín EÚ proti COVID-19.

Reakcie našich europoslancov pôsobiacich vo výboroch ENVI a ITRE

Michal Wiezik (EĽS): „Dnešné vypočúvanie zástupcov farmaceutického priemyslu pripomínalo skôr grilovanie kandidátov na komisárov. Niet sa čomu čudovať, situácia je stále vážna a problémy s výrobou vakcín, meškajúcimi dodávkami, ako aj nedostatočná rýchlosť očkovania naprieč členskými krajinami EÚ, stále pretrvávajú. Neistota účinnosti existujúcich vakcín voči novým variantom COVID-19 spôsobuje značnú nervozitu. AstraZeneca, Moderna, Novavax a CureVac – všetci zhodne presviedčali, že výroba a distribúcia sa v najbližšom období zlepší, resp. že začne bez ďalších zdržaní. Taktiež uistenia, že vakcíny pôvodne vyvinuté pre čínsky COVID-19 sú dostatočne účinné aj voči britskému, a podľa predbežných výsledkov testov aj proti juhoafrickému variantu sú pozitívnou správou. Plán zaočkovať do konca leta 70% občanov EÚ je stále možný – potvrdila to vo svojom príspevku aj komisárka Stella Kiriakides.“ 

Robert Hajšel (S/D): „Zatiaľ ma vystúpenia zástupcov výrobcov a dodávateľov vakcinačných dávok dostatočne neuistili, že dokážu zabezpečiť zazmluvnené množstvá vakcinačných dávok v predpísanom termíne. To ma naďalej posilňuje v názore, že by sme sa, hlavne my na Slovensku, čeliac tejto katastrofálnej situácií, keď vedieme všetky rebríčky pokiaľ ide o úmrtnosť a mieru hospitalizácie na svete, mali obzerať aj po vakcínach mimo tzv. EU portfólia, to znamená napríklad z Ruska alebo z Číny. Samozrejme aj tie by museli prejsť dostatočným schvaľovacím procesom na úrovni EÚ alebo aspoň na národnej úrovni.“

Martin Hojsík (Obnovme Európu): „Európa prehráva boj s koronavírusom, národné štáty zlyhávajú a nie sú schopné účinne voči pandémii zakročiť, a Európska komisia nemá dostatočné právomoci a možnosti pomôcť a robí nevynútené chyby. Potrebujeme zmeniť prístup a využiť silu Európskej únie a investovať do rýchleho navýšenia výrobných kapacít v Európe. Potrebujeme však aj vybudovať skutočnú zdravotnícku úniu, ktorá bude schopná zvládať zdravotnícke krízy. Potrebujeme dobre vybavenú, odbornú a dobre organizovanú európsku agentúru, ktorá bude koordinovať nielen výskum, ale aj výrobu vakcín a liekov pre celú Európu a zabezpečí nám tak strategickú autonómiu. Európska únia nie je zdrojom problémov, ktorým čelíme, je ich jediným riešením.“

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Monika Beňová (S/D): “Vypočutie zástupcov farmaceutických firiem na štvrtkovom zasadnutí parlamentných výborov ENVI a ITRE by sa v prvom rade malo týkať nedostatočnej rýchlosti očkovania, ktorá je spôsobená tým, že si nie sú schopní plniť svoje zmluvné záväzky. Tlak na farmaceutické spoločnosti je preto potrebné aj naďalej zvyšovať. Európska únia zároveň v súvislosti s vývojom viacerých vakcín poskytla veľkú finančnú podporu. Použitie týchto verejných zdrojov je nevyhnutné dôsledne kontrolovať.”

Doplňujúce informácie

Európsky parlament zorganizoval niekoľko diskusií v rôznych výboroch, ako aj na plenárnych zasadaniach o rôznych aspektoch očkovacej stratégie COVID-19. Počas posledného plenárneho zasadnutia vo februári 2021 poslanci zdôraznili, že EÚ musí pokračovať v spoločnom úsilí v boji proti pandémii COVID-19 a prijať bezodkladné opatrenia na zvýšenie výroby vakcín.

Podľa očkovacej stratégie boli v EÚ povolené tri vakcíny proti COVID-19 na základe pozitívnych vedeckých odporúčaní Európskej liekovej agentúry (BioNTech-Pfizer, Moderna a AstraZeneca). Boli uzavreté ďalšie tri zmluvy, ktoré umožnia nákup vakcín, keď sa preukážu ako bezpečné a účinné: Johnson & Johnson (bola predložená žiadosť o podmienečné povolenie na uvedenie na trh), Sanofi-GSK a CureVac (obe sú predmetom priebežného skúmania). Prieskumné rozhovory sa uzavreli aj s dvoma spoločnosťami Novavax a Valneva.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices