mimoriadnaspráva

Premiér Matovič potvrdil, že Slovensko objednalo ruskú vakcínu Sputnik V!

Premiér Matovič na košickom letisku potvrdil, že Slovensko objednalo ruskú vakcínu Sputnik V. Podľa jeho slov by malo v najblizších mesiacoch prísť 2 milión dávok, čo postačí pre milión obyvateľov. Očkovanie ňou by mohlo začať približne o 2 týždňe, priblížil minister Krajčí.

Premiér uviedol, že verí, že Rusko ukáže aj plnením zmlúv v jednotlivých termínoch, že je spoľahlivým partnerom. Minister Krajčí uviedol, že očkovanie Sputnikom bude dobrovoľné a ľudia si budú môcť vyberať, či ich zaočkujú ním, pričom dodal, že očkovať by sa dalo všetky vekové kategórie.

Do 2 mesiacov milión vakcín

Epidemiológ Jarčuška potvrdil, že sa skúma možnosť použitia vakcíny Sputnik V s vakcínou od AstraZeneca. Premiér Igor Matovič uviedol, že na Slovensko sa už nachádza 200 tisíc dávok vakcín Sputnik V. „Dva milióny vakcín pomôžu zaočkovať milión ľudí na Slovensku. V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov nám príde milión vakcín, teda pre pól milióna ľudí. Potom následne v máji a júni ďalší milión vakcín,“ povedal Matovič.

Cena ruskej vakcíny je podľa premiéra 19,95 dolárov, čo sa podľa jeho slov rovná 17. eurám. Podľa slov infektológa Pavla Jarčušku, by vakcína Sputnik V mala byť prinajmenšom účinná proti britskej mutácii covidu.

Premiér sa ešte nerozhodol, či sa dá zaočkovať Sputnikom

Premiér Igor Matovič uviedol, že aktuálne prišli dodávky za február, pričom v marci by ich malo prísť 400 tisíc, čím bude možné zaočkovať 200 tisíc občanov. Na novinársku otázku premiér odpovedal, že sa ešte nerozhodol, či sa dá zaočkovať Sputnikom, pričom dodal, že je otvorený akejkoľvek vakcíne, ktorá sa u nás bude používať.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Z Moskvy sa vrátilo slovenské vojenské nákladné lietadlo. Ako informoval Denník N, tajný nočný let nákladného lietadla slovenskej armády C-27J Spartan napovedá, že Slovensko z Ruska mohlo doviezť ruské vakcíny Sputnik V.Podľa predsedu SNS Andreja Danka už Slovensko podpísalo zmluvu na nákup vakcíny a dohodnuté sú aj jednotlivé dodávky. Denník N zároveň upozornil na to, že premiér Igor Matovič mal na nákup ruskej vakcíny čas do konca februára.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices