Foto: Twitter Policie ČR

Slovensko je tranzitnou krajinou pre nelegálnych migrantov, konštatuje Bezpečnostná stratégia SR

Slovenská republika je tranzitnou krajinou pre nelegálnych migrantov. Často je však aj cieľovou krajinou pre migrantov vstupujúcich do schengenského priestoru legálne alebo pseudolegálne. Ich pobyt sa stáva neoprávnený, ak dochádza k porušeniu cudzineckého a pobytového režimu alebo vykonávaniu nelegálnej práce. Vyplýva to z Bezpečnostnej stratégie SR. Tá je výsledkom spoločnej práce ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy a Kancelárie prezidenta SR.

Podľa stratégie ostáva Európa vystavená migračnému tlaku na západnej stredomorskej migračnej trase vedúcej z Afriky. Zároveň aj na východnej stredomorskej migračnej trase z nestabilných oblastí siahajúcich až do Ázie a nadväzujúcej na západobalkánsku trasu, ktorá prechádza aj územím SR. Dokument pripomína, že nelegálna masová migrácia spochybňuje kladné stránky prisťahovalectva a zvyšuje tak riziko obchodovania s ľuďmi.

„Nedostatočná miera integrácie migrantov môže byť zdrojom sociálneho napätia, bezpečnostných hrozieb a sprostredkovane aj rastu podpory pre extrémistické politické ideológie a skupiny,“ upozorňuje dokument. Dopĺňa, že hrozbou je aj šírenie radikalizmu medzi migrantmi, k čomu môže prispieť aj ich sociálne vylúčenie.

Na druhej strane, množiace sa neoverené a nepravdivé informácie o migrácii a cudzincoch môžu podľa stratégie viesť k nárastu nenávistných prejavov a extrémizmu v spoločnosti. Ďalšie problémy, ktoré prináša nelegálna migrácia pre Slovensko, sú napríklad nelegálna práca a zamestnávanie či zavlečenie prenosných chorôb alebo obchodovanie s ľuďmi. „Osobitne zraniteľné sú maloleté osoby bez sprievodu,“ upozorňuje dokument.

Viac..  Komisia zasiela spoločnosti Meta žiadosť o informácie podľa aktu o digitálnych službách

Ako informovala 22. februára Polícia Slovenskej republiky vo svojom profile na sociálnej sieti, nelegálna migrácia na území Slovenska vlani klesla v porovnaní s rokom 2019 o 40,9 percenta. Slovenská polícia zachytila v roku 2019 celkovo 2 190 nelegálnych cudzincov, zatiaľ čo v roku 2020 ich bolo 1 295. Pri neoprávnených pobytoch nastal tiež medziročne pokles o 41,3 percenta, teda z 1 977 na 1 160. Polícia vysvetlila, že celkový pokles má jednoznačný súvis s prijatými protipandemickými opatreniami, „ktoré sa v poklese počtu neoprávnených pobytov enormne prejavili v apríli a máji, čo zapríčinilo pokles vo väčšine indikátorov neoprávneného pobytu a tento trend pokračuje doteraz“.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices