predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union.

Charles Michel vyzval gruzínskych politikov, aby zmiernili napätie a stabilizovali situáciu

Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok navštívil Gruzínsko a vyzval tamojších predstaviteľov, aby nadviazali dialóg a pokúsili sa vyriešiť politickú krízu.

„Moja návšteva súvisí s prehlbujúcou sa politickou krízou v Gruzínsku. Tá hlboko znepokojuje Európsku úniu aj mňa osobne,“ uviedol 45-ročný Belgičan.

Napätú politickú situáciu v Gruzínsku vyvolali obvinenia z podvodov počas ostatných parlamentných volieb, ktoré sa konali 31. októbra 2020. V hlasovaní triumfovala vládna strana Gruzínsky sen, no opozičné Zjednotené národné hnutie odmietlo priznať prehru a žiadalo opakovanie volieb.

Situáciu ešte viac vyhrotilo minulotýždňové zatknutie vodcu spomenutého opozičného hnutia Nikanora Meliu, ktorý čelí obvineniu z podnecovania násilia počas protestov v roku 2019. V nadväznosti na tieto udalosti tisíce stúpencov opozície minulý týždeň pochodovali gruzínskou metropolou Tbilisi a požadovali prepustenie Meliu a predčasné parlamentné voľby.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

„Európska únia vyzýva všetky strany, aby zintenzívnili svoje úsilie o stabilizáciu situácie a hľadanie spoločného riešenia,“ uviedol Michel po rokovaní s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices