sudnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nové poľské pravidlá vymenúvania sudcov Najvyššieho súdu porušujú právo únie, rozhodol Súdny dvor

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodol, že zmeny spôsobu, ako Poľsko vymenúva sudcov Najvyššieho súdu, by mohli porušovať právo únie.

„Postupné zmeny poľského zákona o Štátnej súdnej rade, ktoré mali za následok zrušenie účinného súdneho preskúmania rozhodnutí tejto rady, ktorými sa prezidentovi republiky predkladajú uchádzači o funkciu sudcu na Najvyššom súde, sú spôsobilé porušovať právo únie. V prípade preukázaného porušenia zásada prednosti práva únie ukladá vnútroštátnemu súdu povinnosť neuplatniť takéto zmeny,“ uvádza Súdny dvor v tlačovom komuniké.

Rozhodnutie ukladá poľskej vláde, aby tieto nariadenia zrušila a dodržiavala princípy nezávislého súdnictva a práva na účinnú súdu ochranu. Poľským súdom tiež umožňuje neriadiť sa zmenami, ktoré poľská vláda zaviedla v rokoch 2018 a 2019.

Súdny dvor tak reaguje na návrh poľského Najvyššieho správneho súdu na začatie prejudiciálneho konania v súvislosti so sťažnosťou poľských sudcov, ktorí tvrdili, že na základe týchto zmien prišli o právo odvolať sa proti rozhodnutiu zamietnuť ich kandidatúru na posty sudcov najvyššieho súdu v krajine. Na základe utorkového rozhodnutia môže teraz poľský Najvyšší správny súd preveriť odvolania piatich sudcov.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Rozhodnutie už stihli pochváliť viacerí európski zákonodarcovia. Holandský europoslanec Jeroen Lenaers napríklad konštatoval, že rozhodnutie o „politickom zasahovaní poľskej vlády do súdnictva je konkrétnym dôkazom o tom, že vláda, aj napriek viacerým varovaniam, očividne porušuje právne normy. Zároveň tiež ničí dôveru Európy v tamojší právny systém“.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices