klus
Martin Klus. Foto: FB Martin Klus.

Martin Klus: V boji s koronavírusom je spolupráca v rámci EÚ aj rok od vypuknutia pandémie kľúčová

V boji s koronavírusom je spolupráca v rámci Európskej únie (), zdieľanie skúseností a vzájomná pomoc aj rok od vypuknutia pandémie COVID-19 kľúčová. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus po tom, čo sa v stredu 3. marca stretol s predstaviteľmi Slovinska a Írska. Jeho stanovisko poskytol komunikačný odbor MZVEZ SR. Klus absolvoval stretnutie s veľvyslancom Slovinskej republiky v SR Gregorom Kozovincom a videokonferenciu mal s ministrom pre európske záležitosti Írska Thomasom Byrneom.

Klus priblížil, že Slovensko sa o dôležitosti spolupráce v rámci viackrát presvedčilo. „Naďalej preto intenzívne komunikujeme so svojimi blízkymi partnermi, vrátane Slovinska a Írska, s ktorými nás spájajú podobné názory na mnohé aktuálne otázky v Únii, eurozóne či medzinárodných organizáciách. Brexit, ako aj nové plány na obnovu európskej ekonomiky po koronakríze, dávajú našim vzťahom ešte väčší význam,“ podotkol.

Vzťahy medzi Slovenskom a Slovinskom vníma Klus ako bezproblémové a priateľské. Poznamenal, že krajiny spája aj čulá ekonomická spolupráca a rozvoj cestovného ruchu, čo môže po skončení pandémie priniesť viaceré nové príležitosti pre spoluprácu. Štátny tajomník zároveň vyzdvihol Slovinsko za nedávne poskytnutie pomoci v podobe nemocničných lôžok pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Slovinskému veľvyslancovi na Slovensku darovali zhruba dvetisíc RT-PCR testov citlivých na nové mutácie koronavírusu.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Témami rokovania Klusa s ministrom pre európske záležitosti Írska boli aj pobrexitové vzťahy, implementácia dohôd o vystúpení Spojeného kráľovstva z , ako aj Konferencia o budúcnosti Európy. Pri téme šírenia nových mutácií koronavírusu sa Klus s Byrneom zhodli na nevyhnutnosti líderstva Únie a jej orgánov pri ďalšom zaisťovaní dostatočného množstva preverených vakcín. Rovnaký pohľad mali aj na pokračujúce obmedzovanie voľného pohybu a prijímanie nových reštrikčných opatrení niektorými členskými krajinami . „Tak ako pandémia COVID-19 nie je iba problémom vybraných krajín, ale celosvetovou výzvou, rovnako platí, že brexit sa dotýka celej Európy. Preto Slovensko podporuje Írsko v tejto otázke a aj po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie vyzýva na potrebu pokračovania jednoty členských krajín ,“ vyhlásil Klus.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

ŠIMEČKA: Podsúvanie toho, že Sulík zmanipuloval výbor v prípade Klusa, vrhá zlé svetlo na fungovanie EP

Dianie okolo nominácie kandidáta SR Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov nie je dobrou …

Consent choices