matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Matovič: Výrobca vakcíny Sputnik V ponúkol podľa premiéra Slovensku zrušenie zmluvy na zabezpečenie dvoch miliónov vakcín

Výrobca vakcíny Sputnik V ponúkol Slovensku zrušiť zmluvu na zabezpečenie dvoch miliónov vakcín. Ako uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti, takúto ponuku dostal v stredu 3. marca neskoro večer. Výrobca vakcíny tak údajne urobil z dôvodu, že vakcína je na Slovensku predmetom nenávisti a koaliční partneri hrozia „až“ rozpadom vlády.

Zmluvu o zabezpečení vakcíny môže vraj Slovensko zrušiť bez akýchkoľvek sankcií. Výrobca podľa Matoviča dodal, že 40 krajín, ktoré na Sputnik V čakajú, „sa o vakcíny určené pre ľudí na Slovensku pobijú“.

„Osobne ich plne chápem, ak by som bol na ich mieste, tiež by mi bolo nepríjemné, ak by môj liek, ktorý zachraňuje životy, niekto zneužíval na politické zápasy. Tým dupľom, ak 40 iných krajín prosí o čím skoršie dodávky. Tak poprosím kolegov, nech sa rýchlo (ešte dnes) vyjadria a nezávislé médiá, nech umožnia svojim čitateľom tiež vyjadriť názor,“ dodal Matovič.

Vakcína nie je dôvodom, žiadosti o rekonštrukciu vlády

Predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti napísala, že nákup vakcíny nie je dôvodom, prečo žiadajú rekonštrukciu vlády. Podotkla, že dôvodom je neudržateľný štýl vládnutia Igora Matoviča. Ak podľa nej ruskí partneri nevedia vziať späť urážky a obvinenia premiéra voči všetkým, ktorí majú v čomkoľvek iný názor, alebo ak nevedia zariadiť, aby premiér prestal blokovať návrhy koaličných partnerov, ktoré majú pomáhať ľuďom, tak nevedia pomôcť. Pripomenula, že Európska lieková agentúra dnešným dňom začala priebežné hodnotenie vakcíny, preto by bolo podľa nej chybou zmluvu o Sputniku V rušiť. „Čo by nám veľmi pomohlo je, ak by premiér Matovič prestal prekrúcať a manipulovať aj v týchto ťažkých chvíľach,“ uzavrela.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Matovič podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) opätovne otáča situáciu a vydiera občanov a aj koaličných partnerov. Ani po roku v pozícii premiéra podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nepochopil, že vládnuť sa nedá cez sociálnu sieť Facebook. „Dohody sa nerobia cez verejné osočovanie koaličných partnerov, ale za rokovacím stolom. To platí aj o desiatkach miliónov eur daňovníkov, ktoré sa nemíňajú z večera do rána, ale s rozvahou. Igor Matovič opäť raz len ukázal, že do kresla premiéra nedorástol a jeho najnovším statusom len podčiarkol nevyhnutnosť rekonštrukcie vlády,“ doplnil Sulík. Stanovisko poskytol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices