hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Europoslanec Martin Hojsík: To, že rodičia nevedia či ich dieťa pôjde na druhý deň do školy, je v Európe unikát

BRATISLAVA / Len v pondelok bolo na Slovensko dovezených 200 000 kusov neregistrovaných ruských vakcín Sputnik V a už vo štvrtok nechal premiér na svojej sociálnej sieti ľudí hlasovať, či máme využiť ponuku Rusov a tieto vakcíny im vrátiť späť.  Podľa niektorých by to vraj pomohlo zmierniť napätie medzi koaličnými partnermi, ktorí požadujú rekonštrukciu vlády, pre nekontrolované správanie premiéra Igora Matoviča.

Ponechať či vrátiť vakcíny? Europoslanec a zároveň ekoaktivista Martin Hojsík z liberálnej frakcie si myslí, že dôležitým faktorom je to, ako je nastavená zmluva s Ruskom. Doposiaľ jej detaily nepoznáme, čo Hojsík označil za problém, nakoľko nie je jasná vyjednávacia pozícia Slovenska. „Pokiaľ zaplatíme až vtedy, keď bude vakcína povolená, tak by som si ich nechal. Rovnako si ju môžeme ponechať aj v prípade, že by sme ju predali niekomu inému,“ myslí si Hojsík.

Samotný premiér s ministrom zdravotníctva sa však po vete strany Za Ľudí rozhodli nakúpiť vakcíny priamo cez rezort zdravotníctva. Takýto postup je podľa europoslanca legitímny no zároveň dodal, že si nemyslí, že je to dobrý krok. „Mali sme sa dohodnúť s ďalšími EÚ partnermi a rozhodne začať používať túto vakcínu až po tom, ako bude overená jej účinnosť, jej bezpečnosť a kvalita jej výroby Európskou liekovou agentúrou,“ dodal Hojsík.

Pomerne ostro kritizoval europoslanec nákup neautorizovaných vakcín z Ruska na facebooku. Ako povedal, jeho tvrdenia sa zakladali na reakciách iných poslancov Európskeho parlamentu. „Pozreli sa tak, že dali ste to na Orbána,“ skonštatoval reakcie kolegov Martin Hojsík.

Na otázku, čo premiér sľúbil Rusom za vakcíny odpovedal, že Zakarpatskú Rus. Napriek tomu, že neskôr uviedol, že iba žartoval a napokon sa aj ospravedlnil. Ukrajincov to pobúrilo a na koberček si predvolali aj nášho slovenského veľvyslanca pôsobiaceho na Ukrajine. Samotný Hojsík je aj slovenským delegátom pre vzťahy s Ukrajinou. Výroky premiéra označil za sklamanie. „Je to veľmi veľké faux pas pre zahraničnú politiku, aj keď to premiér Matovič mohol myslieť ako žart,“  dodal Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Dôležitou témou týchto dní je aj očkovací pas. Lídri členských štátov EÚ sa na tomto kroku zhodli počas posledného eurosummitu. Európsky parlament sa touto citlivou témou ešte nezaoberal. „Do Európskeho parlamentu to dôjde až keď sa dohodnú na niečom konkrétnejšom, pretože zatiaľ je len tá dohoda principiálna,“ uviedol poslanec z liberálnej frakcie, ktorý si zároveň myslí, že dôležitou súčasťou je aj argument nediskriminácie. „Súčasne je dôležité, aby sme znovu mohli otvoriť hranice, aby sme mohli slobodne cestovať a tá bezpečnosť bude zohrávať veľkú rolu,“  povedal Martin Hojsík.

Polemiku ale vyvoláva fakt, čo v prípade, že Sputnik V neprejde schvaľovacím procesom Európskej liekovej agentúry. Z Európy prichádzajú informácie, že kým nebude vakcína schválená, táto vakcína nebude súčasťou očkovacieho pasu.  „Toto je problém nielen Sputnika ale registrácie akejkoľvek neregistrovanej vakcíny. V momente ako bude Sputnik zaregistrovaný, tak je to rovnaká vakcína pre všetkých ako Pfizer či AstraZeneca,“  ozrejmil Hojsík a zároveň dodal, že svoju možnosť očkovania nevyužil.

Martin Hojsík taktiež stojí za iniciatívou Stačilo už!, ktorá žiada odchod premiéra Igora Matoviča. „Myslelo sa napríklad na Volkswagen a nie na malé rodinné firmy. Ten chaotický spôsob vládnutia, že rodičia večer predtým nevedia, či pôjdu ich deti do školy, to je v Európe unikát. Taký chaos nie je nikde, dokonca ani v Belgicku, kde majú 7 ministrov zdravotníctva,“ skritizoval premiéra Hojsík.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices