lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Miriam Lexmann: Zimná svetová oslava športu opäť v tieni ľudských práv

Olympijské hry sú tým najväčším športovým sviatkom nielen pre jej účastníkov. Realita vážneho porušovania ľudských práv v hostiteľskej krajine je však nezlučiteľná s duchom medzinárodnej športovej spolupráce a mieru. Svedčí o tom aj história a rozhodnutia demokratických krajín nelegitimizovať svojou účasťou režimy porušujúce ľudské práva. Je poľutovaniahodné, že aj v dnešných časoch sme opäť svedkami tejto kontroverzie vzhľadom na najbližšie Zimné olympijské hry, ktoré sa majú uskutočniť v roku 2022 práve v Číne.
▶️ Spolu s kolegami v Európskom parlamente preto vyzývame Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý rozhoduje o mieste konania hier, k odobratiu práva Pekingu usporiadať ZOH a ich preložení do inej krajiny. Je neprijateľné, aby sa toto vrcholné športové podujatie uskutočnilo v krajine, kde Komunistická strana Číny pácha na svojom území genocídu.
‼️ V tejto situácii si nemôžeme zatvárať oči pred systematickým pokusom o zničenie Ujgurov a ďalších menšín v internačných táboroch v oblasti Sin-ťiang. Nemôžeme ignorovať tvrdé zásahy čínskej vlády proti kresťanom a iným náboženským skupinám ani súhlasiť s likvidáciou pro-demokratických túžob v Hongkongu, s porušovaním ľudských práv voči Tibetu či so stupňujúcou sa agresivitou voči iným krajinám ako je napríklad Taiwan.
▶️ K tejto vážnej otázke sa z pohľadu športovcov nedávno vyjadrila aj svetová lyžiarka Mikaela Shiffrinová, ktorú sme na Slovensku privítali tento týždeň. Vyzvala MOV na dôkladnejšie zvažovanie výberu hostiteľských krajín ZOH. Športovec sa v dôsledku tohto predsa nemá ocitnúť v pozícii voľby medzi ľudskými právami a výkonom svojho povolania. Doplnila však, že rozumie významu bojkotu s cieľom poukázať na tieto závažné ľudskoprávne problémy. Posolstvom ZOH je predsa mier a nádej.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Euro …

Consent choices