Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska lieková agentúra neodporúča pozastaviť používanie vakcíny AstraZeneca

Európska lieková agentúra (EMA) neodporúča pozastavenie používania vakcíny AstraZeneca. Výhody očkovacej látky proti koronavírusu podľa nej prevažujú riziká, informuje spravodajský portál CNN. EMA sa na margo takzvanej oxfordskej vakcíny vyjadrila po tom, čo Dánsko, Nórsko a Island pozastavili používanie látky pre správy o tvorbe krvných zrazenín u ľudí po očkovaní v Dánsku.

EMA vo vyhlásení uviedla, že si je vedomá konania Dánska v spojitosti so správami o krvných zrazeninách a vysvetlila, že „v súčasnosti nič nenaznačuje, že vakcinácia spôsobila tieto problémy, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny“. „Výhody vakcíny prevažujú jej riziká a jej podávanie môže pokračovať, kým pokračuje vyšetrovanie prípadov tromboembolických udalostí,“ vyjadrila sa. Počet krvných zrazenín u zaočkovaných ľudí podľa nej nie je vyšší ako miera medzi ľuďmi, ktorí ju v Európe nedostali.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Dánsko, Nórsko a Island prestali vakcínu používať úplne. Viaceré európske krajiny zase tento týždeň po správach o krvných zrazeninách preventívne pozastavili očkovanie dávkami zo šarže vakcíny AstraZeneca ABV5300 a Taliansko vo štvrtok zakázalo použitie dávok zo šarže ABV2856. Rozhodlo sa tak dôsledku „nežiaducich reakcií“, ktoré ale bližšie nešpecifikovalo.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices