Koláž EN Foto: Ilustračné PHOTO: © European Union- EP, Európske Noviny-Marco Németh

Európska komisia predstavila covid pas, bude bezplatný a uľahčí nám cestovanie. Pozrite si, ako bude fungovať

Európska komisia v stredu predstavila návrh, ako bude vyzerať covid pas, ktorý má uľahčiť bezpečný a voľný pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie koronavírusu. Eurokomisár Šefčovič na tlačovej konferencii uviedol, že Únia plánuje do konca leta zaočkovať 70% európskej populácie.Očkovací Covid pas bude bezplatný a v digitálnej aj v papierovej forme.

Podľa neho, ak budú dodávky vakcín prichádzať podľa dohodnutých kontraktov, tak v druhom kvartáli roka by malo prísť vyše 300 miliónov vakcín, a teda do leta by sa dalo zaočkovať už vyše 50% populácie. Digitálne zelené osvedčenia budú platiť vo všetkých členských štátoch EÚ. Podľa EK bude tzv. covid pas v papierovej, ale aj v digitálnej forme, a to ako QR kód. Pas by mal obsahovať dátum očkovania, látku, ale aj šaržu vakcíny.

Cestovanie bude možné aj s testami

V prípade, že sa občan nebude chcieť zaočkovať, bude možné cestovať aj tak ako doteraz, teda s PCR testom, ale aj antigénovými testami, avšak nie je isté, že tieto testy budú uznávať všetky členské štáty. Maroš Šefčovič tiež dodal, že bez očkovania či testu bude možné cestovať aj v prípade, že občan ochorenie prekonal, a to od 11. dňa po pozitívnom teste až do 90 dní.Pre cestujúcich so zeleným osvedčením by malo platiť rovnaké právo.

Foto: Európska komisia © Európska únia, 2021

Presne však ešte nie je rozhodnuté, kto bude očkovacie pasy vydávať, pričom podľa Komisie by ich mohli vydávať nemocnice, testovacie centrá alebo orgány verejného zdravotníctva, totiž za vydávanie osvedčení zodpovedajú vnútroštátne orgány krajín. „Ide o mimoriadnu domácu úlohu,“ uviedol podpredseda EK Šefčovič. Krajiny si musia určiť, kto bude gestorom, ako sa budú dáta spracovávať. Prvotná dohoda by pritom mohla vzniknút už budúci týždeň na summite Rady.

Neregistrované vakcíny

Vakcíny, ktoré nie sú autorizované Európskou liekovou agentúrou, budú tiež zahrnuté do covid pasu, avšak nie všetky členské štáty ich musia uznať. To znamená, že v prípade, ak nebude autorizovaná ruská vakcína Sputnik V Európskou liekovou agentúrou, tak je možné, že nie všetky krajiny ich budú považovať za vstupenku. „Potvrdenia o očkovaní budú vydávané osobám očkovaným ktoroukoľvek z vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pokiaľ ide o zrušenie obmedzení voľného pohybu, členské štáty budú musieť akceptovať potvrdenia o očkovaní vakcínami, ktoré majú povolenie na uvedenie na trh EÚ,“ priblížila Európska komisia. Členské štáty tak môžu svoje rozhodnutie rozšíriť aj o cestujúcich z EÚ, ktorí dostali inú vakcínu, avšak budú to musieť oznámiť Komisii aj ostatným členským štátom a vysvetliť toto rozhodnutie.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Tieto zelené očkovacie priepustky by podľa europoslanca Wiezika aj eurokomisára Šefčoviča platili až do konca pandémie, ktorá je podľa člena europarlamentu v nedohľade.

Otázkou je aj to, ako a kto by tieto covid pasy kontroloval. Podľa europoslanca Wiezika by mohli byť náhodné kontroly na hraniciach, prípadne v členských krajinách. Únia sa snaží, aby boli covid pasy uznávané aj mimo členských štátov, teda v tzv. tretích krajinách, ktorých občania by mohli dostať výnimku z obmedzení voľného pohybu v EU, bolo by to teda recipročné. Komisia preto komunikuje okrem členských štátov aj s WHO či ďalšími krajinami.
Foto: Európska komisia, © Európska únia, 2021

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices