Turecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Korčok: Vzťahy medzi EÚ a Tureckom prechádzajú vážnou skúškou, no treba sa pokúsiť prekonať nezhody

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa na pravidelnom zasadnutí zaoberali najmä vzťahmi EÚ s Tureckom. Turecko je významným spojencom a partnerom EÚ v mnohých oblastiach, aj keď vzájomné vzťahy medzi EÚ a Tureckom v ostatnom období prechádzajú vážnou skúškou. Napätie vo vzájomných vzťahoch, vrátane situácie vo východnom Stredomorí, je podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka potrebné riešiť dialógom.

„Vo svojom vystúpení som zdôraznil hlavné závery mojej minulotýždňovej návštevy Turecka. Do vzťahov EÚ s Tureckom musíme navrátiť vzájomnú dôveru a vedieť jasne komunikovať oblasti, v ktorých potrebujeme nájsť spoločnú reč. Základom dialógu však musí byť dodržiavanie medzinárodného práva a jeho princípov, ako aj jednota a solidarita medzi štátmi EÚ,“ uviedol minister Korčok a doplnil, že pozitívne signály z Ankary je potrebné pretaviť do reálnych krokov, ktoré potvrdia záujem a pripravenosť Turecka viesť s EÚ úprimný a otvorený dialóg. Vzťahmi s Tureckom sa bude zaoberať aj zasadnutie Európskej rady koncom týždňa.

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ rokovali aj s vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva Michelle Bachelet. Minister Korčok zdôraznil záväzok Slovenskej republiky zlepšovať ochranu ľudských práv vo svete. „Účinné uplatňovanie a ochrana ľudských práv je naším strategickým cieľom nielen u nás doma či v EÚ, ale aj celosvetovo. S dodržiavaním zásad právneho štátu a rešpektovaním ľudských práv prichádza aj bezpečnosť, stabilita a prosperita,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Minister Korčok ocenil angažovanosť vysokej komisárky OSN pre ľudské práva na medzinárodných fórach a zároveň podporil posilnenie jej mandátu s cieľom efektívnej ochrany ľudských práv vo svete.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ministri sa na rokovaní venovali tiež Južnému susedstvu EÚ, čím nadviazali na diskusiu hláv štátov počas nedávnej Európskej rady k tejto téme. „Od vypuknutia Arabskej jari ubehlo už 10 rokov a bezpečnosť, socioekonomická situácia, ako aj stav demokracie v našom južnom susedstve sa v mnohých ohľadoch nezlepšujú. Je preto vhodný čas vyhodnotiť, ktoré z našich nástrojov fungujú a ktoré sú neefektívne,“ uviedol minister Korčok.

Podľa ministra I. Korčoka musí byť EÚ a jednotlivé štáty v rokovaniach s južnými partnermi asertívnejšia a efektívnejšie využívať finančnú podporu EÚ v prospech napĺňania európskych cieľov a záujmov. „Slovensko má záujem na tom, aby boli tieto prostriedky využité čo najefektívnejšie a dosiahli želaný pokrok v oblastiach, na ktorých nám záleží, vrátane migrácie a dodržiavania readmisných dohôd,“ doplnil minister Korčok.

V utorok 23. marca čaká ministra I. Korčoka zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie. „Teším sa, lebo to bude po dlhom čase prvé fyzické zasadnutie. Popoludní ma čaká rokovanie šéfov diplomacii V4 s novým ministrom zahraničných vecí USA A. Blinkenom,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices