Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva varuje pred nárastom rasizmu v Portugalsku

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová varuje pred nárastom rasizmu a diskriminácie v Portugalsku. V stredu zverejnila správu, v ktorej okrem iného upozornila na nárast rasovo motivovaných zločinov z nenávisti a nenávistné prejavy voči Rómom a osobám afrického pôvodu. Zároveň odporučila tamojším úradom, aby „naliehavo“ prijali príslušné opatrenia.

Mijatovičová tiež uviedla, že je „hlboko znepokojená zo správ o rasovo motivovanom nesprávnom zaobchádzaní polície a tvrdení o infiltrácii krajne pravicových extrémistických hnutí do niektorých častí polície“. Tieto správy sa podľa agentúry AP objavili v čase vzniku a vzostupu protiimigračnej populistickej strany Chega, ktorá sa dostala aj do parlamentu a mala silnú podporu i v nedávnych prezidentských voľbách.

Jedným zo zdrojov súčasných problémov sú podľa správy komisárky „zaujaté domnienky a stereotypy“, ktoré sú súčasťou koloniálneho dedičstva Portugalska. Mijatovičová vyzvala na preskúmanie toho, ako sa na školách učí história portugalskej ríše a jej obchod s otrokmi.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Portugalská vláda vlani uznala, že z rasizmu sa stal v krajine problém. V novembri zriadila výbor na posúdenie spôsobov, ako ho riešiť. To zahŕňa aj národný plán pre boj s rasizmom a diskrimináciou pre roky 2021 – 2025. Úrady tiež sľúbili, že tento rok spustia osvetovú kampaň proti rasizmu a diskriminácii a tiež preveria policajné postupy pri nábore členov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Inšpirujme sa od Portugalska, nie od Orbánovho Maďarska

V portugalskej Brage prebieha monitorovanie výsledkov kohéznej politiky Európskej únie skupinou zástupcov Európskej ľudovej strany. …

Consent choices