migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisárka navštívila tábory pre migrantov na gréckych ostrovoch

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová navštívila zariadenia pre žiadateľov o azyl na východogréckych ostrovoch Samos a Lesbos. Dôvodom jej cesty sú pokračujúce obvinenia proti Grécku z nelegálnych deportácií migrantov.

Organizácie obhajujúce práva utečencov a početní žiadatelia o azyl obvinili grécke orgány z toho, že ich ešte na mori nelegálne vyhosťujú bez toho, aby mali možnosť požiadať o azyl. Grécke úrady však tieto tvrdenia rázne popierajú a trvajú na tom, že dodržiavajú medzinárodné právo a postupy v oblasti ľudských práv.

Grécka pobrežná stráž údajne posadila migrantov prichádzajúcich z Turecka do záchranných člnov, ktoré následne odtiahla k tureckej hranici. Atény však nesúhlasia a argumentujú tým, že tieto správy má na svedomí turecká propaganda.

Johanssonová spolu s gréckym ministrom pre migráciu Notisom Mitarachim absolvovala prehliadku nového tábora na Samose. Postavili ho po tom, ako súčasné zariadenie na tomto ostrove na okraji mesta Vathy už dávno prekonalo svoju kapacitu pre 650 ľudí a momentálne sa v ňom tlačí viac ako 3100 osôb.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Nový tábor pre migrantov vyrástol aj na Lesbose, keďže pôvodný v meste začiatkom septembra minulého roka zničil úmyselne založený požiar.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices