lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann: Nová stratégia pre oblasť zdravotného postihnutia

Dnes sme na diskusii zorganizovanej parlamentnou Medziskupinou pre oblasť zdravotného postihnutia, ktorej som členkou, riešili dlhoočakávanú Stratégiu v oblasti práv osôb so zdravotným postihnutím na roky 2021 – 2030.
▶️
Stretnutie sa konalo pod záštitou nemeckej europoslankyne a podpredsedníčky medziskupiny Katrin Langensiepen a vystúpila na ňom aj komisárka pre rovnosť Helena Dalli, ktorá sa významne pričinila o to, že táto stratégia, ktorá pôvodne nebola v programe Európskej komisie, nakoniec vznikla.
✅ Komisárka potvrdila záväzok zlepšovať uplatňovanie práv osôb so zdravotným postihnutím, pričom sa EK chce zameriavať najmä na témy, kde EÚ dokáže v súlade s princípom subsidiarity priniesť skutočný pokrok a zmenu.
✅ Kľúčom stratégie je prístupnosť, a to nielen fyzického prostredia, ale aj služieb – vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, ale aj demokratických procesov, akými sú napríklad voľby. Jej dôležitou súčasťou je tiež zabezpečenie možnosti nezávislého života osôb so ZP, a to najmä dokončením deinštitucionalizácie, prechodom ku komunitnej starostlivosti a prístupom na trh práce.
🇪🇺🇸🇰 Som veľmi vďačná, že práve Medziskupina pre oblasť zdravotného postihnutia aktívne prispela k prijatiu a obsahu tejto stratégie. Teraz, keď máme jasné ciele, prepracovanú stratégiu a dostupný objem finančných prostriedkov (z fondu Next Generation EU), máme skutočne ideálne podmienky dosiahnuť pokrok a naplniť tak záväzky, ktoré sme prijali v rámci Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices