Hlavný ekonóm ECB neočakáva prudký rast cien v eurozóne

Napriek najnovšiemu zvýšeniu životných nákladov v eurozóne zostáva tlak na rast cien skôr utlmený. Vo štvrtok to uviedol hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Philip Lane. Udržateľný obrat v dynamike inflácie podľa neho v súčasnosti nie je viditeľný.

„Strednodobý výhľad inflácie zostáva opatrný,“ napísal ekonóm v blogu zverejnenom na internetovej stránke ECB. Ako dodal, dopyt je stále slabý, aj na trhu práce a na výrobných trhoch je čo dobiehať. Podľa predstáv ECB by mali spotrebiteľské ceny v menovej únii rásť priemerným medziročným tempom tesne pod dve percentá. Túto hodnotu považujú tvorcovia menovej politiky za optimálnu pre udržanie cenovej stability.

V marci sa inflácia v eurozóne zvýšila o 1,3 percenta. Výrazne posilnili najmä ceny energií. Ešte vo februári sa miera inflácie pohybovala na úrovni 0,9 percenta. Experti predpokladajú, že zdražovanie bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch, najmä v dôsledku koronavírusovej krízy, ktorá spôsobila, že porovnávacia základňa minulého roka je nízka.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Hospodársku situáciu bude podľa Lanea v najbližšom čase naďalej charakterizovať vysoká neistota vzhľadom na „preteky medzi rozbehom očkovacích kampaní a šírením vírusu“, vysvetlil ekonóm. Predĺženie pandemických opatrení v druhom kvartáli zanechá stopy na hospodárskej aktivite po tom, čo v prvom štvrťroku hrubý domáci produkt (HDP) pravdepodobne klesol, dodal Lane.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices