lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Slovenskú študentku prijali na prestížny Oxford, musí zaplatiť 47 tisíc eur. Bohužiaľ, je to dôsledok brexitu, hovorí europoslankyňa Lexmann

NÁVOJOVCE / Univerzita v Oxforde patrí medzi najlepšie univerzity nielen vo Veľkej Británii, ale na celom svete. Študovať tam je snom mnohých mladých. Paulína Vicenová z Návojoviec bude onedlho študentkou tejto prestížnej univerzity. Prijali ju, no ešte musí splniť posledné kritérium – zaplatiť školné. A to je celkom drahé – 47 tisíc eur na rok.

Paulína Vicenová  dostala mail, na ktorý nezabudne, a to rovno zo slávneho Oxfordu. V ňom jej oznamujú, že ju prijali. „Pozrela som sa na to a spýtala sa, nestal sa niekde omyl? Keď som si naozaj uvedomila, že ma prijali, tak som  skončila úplne nadšená. Zmenilo to celý môj život,“ povedala študentka Paulína.

Cesta študentky gymnázia, ktorá pochádza z Návojoviec pri Partizánskom na Oxford nebola jednoduchá. Musela prejsť viacerými skúškami, ktorých vrcholom bol pohovor. „Vo svojej izbe som komunikovala cez počítač priamo s profesormi z Oxfordu. Bolo to pre mňa veľmi vzrušujúce, že som sa rozprávala s uznávanými autoritami v tej oblasti, ktorá ma zaujíma,“ objasnila študentka z Návojoviec.

Profesori na ňu zapôsobili a rovnako aj ona a najmä jej vedomosti na nich. Onedlho by mala začať študovať na Oxforde.  „Budem študovať biomedicínu. Chcem sa venovať vývoju nových terapií, ktoré majú potenciál pomôcť vážne chorým pacientom. Napríklad s rakovinou, demenciou či diabetesom,“  povedala nádejná absolventka jednej z najprestížnejších univerzít.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Paulínka prijímačky na Oxford zvládla. Teraz ale musí nájsť na štúdium peniaze.  „Spolu to bude približne 47 000 eur ročne,“ uviedla Paulína. Pokiaľ chce študovať, musí túto sumu zaplatiť v priebehu niekoľkých týždňov. „Na Slovensku nie je nejaká forma podpory o ktorú by som  sa ako študentka prijatá na Oxford mohla uchádzať,“ skonštatovala.

„Bohužiaľ, je to veľký problém. Aj na mňa sa obracajú študenti a ich rodičia či by som vedela pomôcť.  Od 1. januára Veľká Británia zrušila výnimku pre členské štáty EÚ a títo študenti z členských krajín budú platiť už plné poplatky,“ vyhlásila europoslankyňa Miriam Lexmann.

Paulínke teda nezostáva nič iné, ako zohnať peniaze. Preto zriadila transparentný účet a prosí o pomoc ľudí. Verí, že sumu potrebnú na štúdium nazbiera.

Transparentný účet nájdete TU.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Euro …

Consent choices