Turecko -EÚ. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Pre zlepšenie vzťahov s Tureckom sú kľúčové ľudské práva

Akékoľvek snahy o zlepšenie európsko-tureckých vzťahov zo strany Turecka budú podmienené zlepšením dodržiavania ľudských práv a zákonov v krajine. Počas dnešného stretnutia s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare to zdôraznili vrcholní predstavitelia Európskej únie (EÚ).

Ďalšou podmienkou užších vzťahov s Tureckom je „stabilné a bezpečné prostredie“ pre členské štáty únie, Cyprus a Grécko. Vyjadrili sa tak predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Zástupcovia únie sa s Erdoganom stretli niekoľko týždňov po tom, ako turecký líder podnikol zmierlivé kroky voči EÚ a európski lídri súhlasili posilniť obchod a zlepšiť spoluprácu s Tureckom v súvislosti s migráciou. Lídri tiež súhlasili, že Turecku ponúknu ďalšie stimuly, napriek pretrvávajúcim obavám o stav demokracie a ľudských práv v krajine, a tiež jej snahy o ťažbu v Stredozemnom mori.

Strategickým záujmom EÚ je naďalej stabilné a bezpečné prostredie vo východnom Stredomorí a vzájomne prínosný a pozitívny vzťah s Tureckom,“ skonštatoval Michel po utorkovom stretnutí.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Erdogan podľa jeho poradcu a hovorcu zopakoval tureckú žiadosť o úpravu dohody z roku 2016, obnovenie colnej únie Turecka s EÚ a tiež uvoľnenie vízových pravidiel pre tureckých občanov. „Zdôraznil, že utečenecký problém by mal byť riešený v zmysle zdieľanej zodpovednosti a pripomenul potrebu urgentného obnovenia migračnej dohody tak, aby chránila proti nestabilite a humanitárnej kríze spôsobenej novou utečeneckou vlnou v regióne,“ uviedol Ibrahim Kalin.

Európski lídri by mali pokrok v európsko-tureckých vzťahoch opäť prehodnotiť na stretnutí v júni.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ poukazuje na postupný úpadok základných slobôd v Hongkongu

Situácia v oblasti demokratických princípov a ľudských práv v Hongkongu sa zhoršovala aj v roku …

Consent choices