PHOTO: © European Union.

VIDEO: Erdogan si zavaril diplomatický škandál. Kreslá sa našli len pre dvoch vedúcich predstaviteľov, Leyenovú posadili na sedačku

V utorok sa predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová stretla s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa spolu s Michelom stal terčom kritiky. Pred vlajkami Turecka a EÚ boli totiž umiestnené len dve stoličky a tureckí hostitelia usadili práve predsedníčku Leyenovú bokom na sedačku.

Video z rokovania sa stalo virálnym po celom svete, pričom viacerí kritizovali toto nedôstojné prijatie predsedníčky Európskej komisie. Na záberoch je vidieť, že Leyenová prekvapene pozerala na dvojicu mužov, ktorí si sadli do kresiel pod vlajkami, pričom ju posadili na sedačku vedľa. Následne povedala len „ehm“, pričom očividne bola zmätená.

„Najskôr odstúpenie od Istanbulského dohovoru a teraz nechávajú predsedníčku Európskej komisie bez kresla na oficiálnej návšteve. Hanba,“ uviedla predsedníčka frakcie socialistov (S&D) Iratxe Garcíaová na Twitteri.

Kritike sa nevyhol ani Michel

Bývalý rakúsky kancelár sa na Twitteri tiež vyjadril ku kauze. Podľa neho sa od Erdogana takéto správanie dalo čakať, ale predseda Rady EÚ sa sám degradoval a zosmiešnil.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Na sociálnej sieti Facebook slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) uviedol, že „takéto veci sa väčšinou nedejú náhodou. Protokol stretnutí na najvyššej úrovní sa dolaďuje týždne a rozmýšľa sa o každom detaile.“

Kritike sa nevyhol, ani predseda Európskej rady, ktorý podľa viacerých politikov nemal nechať Leyenovú zmätene stáť. „Treba otvorene povedať, že Michel v tom momente zlyhal – vôbec si nemal do kresla sadnúť,“ dodal.

Prejav neúcty voči žene – a prízemný mocenský ťah? Turecký prezident Erdogan včera prijímal šéfku Európskej komisie…

Uverejnil používateľ Michal Šimečka • Progresívne Slovensko Streda 7. apríla 2021

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices