Potravinárske podniky poskytujú v krajinách Európskej únie (EÚ) zamestnanie 4,82 miliónom obyvateľov. Generujú obrat 1 205 miliárd eur a 266 miliárd eur pridanej hodnoty (údaje za rok 2017), čo robí toto odvetvie najväčším výrobným odvetvím v únii. V polovici krajín EÚ je potravinárstvo najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví. EÚ zostáva aj najväčším svetovým exportérom potravín a nápojov s pozitívnou obchodnou bilanciou za rok 2020 vo výške 67,1 miliardy eur, pri medziročnom raste o 7 %. Vyplýva to z dát Európskej asociácie potravinárskeho a nápojového priemyslu FoodDrink Europe, o ktorých v piatok informovala Potravinárska komora Slovenska (PKS).
Najväčšími producentmi potravín sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, pričom vo viac ako polovici členských krajín EÚ je potravinárstvo najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví. Najväčším potravinárskym odvetvím v rámci EÚ je mäsospracujúce odvetvie s 20 % podielom na obrate, nasleduje výroba nápojov (15 %) a pekárenské odvetvie (14 %). Top 5 potravinárskych odvetví tvorí tri štvrtiny celkového obratu odvetvia a zamestnáva viac ako 80 % z celkového počtu zamestnancov v odvetví. Malé a stredné podniky tvoria 99,2 % počtu potravinárskych podnikov v odvetví, generujú obrat 515 miliárd eur, čo predstavuje podiel 42,7 % na celkovom obrate odvetvia a zamestnávajú 2,8 milióna zamestnancov.
Z EÚ sa vlani exportovali potraviny a nápoje v hodnote 145 miliárd eur, import poklesol o 3 % a predstavoval hodnotu 77,9 miliardy eur. „Čísla európskeho potravinárskeho a nápojového priemyslu ukazujú, že potravinárstvo má veľký potenciál na vytváranie pridanej hodnoty pre národnú ekonomiku, ako aj zamestnanosť. SR zďaleka nevyužíva potenciál, ktorý výroba potravín prináša. Pokiaľ sa bavíme o obnove SR a správnom nastavení do budúcnosti, je podpora výroby potravín zásadná nielen z pohľadu napĺňania základných európskych stratégií, ako je Európska zelená dohoda či stratégia Z farmy na stôl, ale aj z pohľadu zabezpečenia rozvoja regiónov a stabilizácie zamestnanosti,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. PKS pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.