simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2020

Europoslanec Šimečka: Žiadame transparentný výber nového šéfa SIS

🇸🇰
Určite ste zachytili iniciatívu ministerstva vnútra, aby rôzne štátne úrady a zložky videli naše zostatky na bankových účtoch. V situácii, kedy máme na Slovensku problém s ochranou osobných údajov a transparentnou kontrolou bezpečnostných služieb, s tým rozhodne nemôžeme súhlasiť. Naopak, v PS požadujeme nasledovné kroky:
1️⃣ Transparentný výber nového šéfa SIS. Kombinácia verejných a neverejných vypočutí jednotlivých kandidátov je v zahraničí úplne bežná. Nie je dôvod, aby sa práve na Slovensku citlivé miesto šéfa tajnej služby udeľovalo na základe tajných kšeftov Borisa Kollára.
2️⃣ Zriadenie špecializovaného súdneho senátu, ktorý bude rozhodovať výlučne o žiadostiach na odpočúvanie, zber metadát od operátorov a ďalších podobne citlivých dát, pri ktorých majú ľudia na Slovensku právo na ochranu súkromia. Potrebujeme na to aktívny a špecializovaný súdny senát, nie preťažené krajské súdy, ktoré sú preťažené inou agendou a nezostane im dosť času na dôkladné posúdenie, či je žiadosť oprávnená.
3️⃣ Zrušenie troch osobitných kontrolných výborov NR SR (na kontrolu SIS, VS a NBU), ktoré dnes fungujú len formalisticky. Namiesto nich by mala vzniknúť spoločná komisia pre kontrolu bezpečnostných služieb, s vlastným rozpočtom a personálom, ktorá bude vykonávať reálny a aktívny dohľad a informovať o výsledkoch aj verejnosť. Členov tejto komisie by nemal nominovať len parlament, ale aj prezidentka SR, Verejná ochrankyňa práv a Najvyšší kontrolný úrad.
✅ Ľudia na Slovensku si zaslúžia lepšiu ochranu práva na súkromie, a skutočnú kontrolu bezpečnostných služieb.


Viac..  Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices