klima
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Únia krátko pred virtuálnym klimatickým samitom dosiahla dôležitú dohodu o klíme

Európska únia dosiahla predbežnú dohodu o klíme, ktorá by mala do roku 2050 prispieť ku klimatickej neutralite v členských štátoch. Tie spoločne s Európskym parlamentom dospeli k dohode v predvečer virtuálneho klimatického samitu, ktorý hostí americký prezident Joe Biden.

„Náš politický záväzok stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050 je teraz tiež právnym záväzkom,“ uviedla v stredu skoro ráno predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Dohodu musia ešte oficiálne schváliť členské štáty a zákonodarný zbor, ale mala by to byť iba formalita.

Na základe tejto dohody sa EÚ zaväzuje k strednodobému cieľu znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov najmenej o 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990. „Bol najvyšší čas na dohodu, pretože Európa musí preukázať svoju pozíciu vzhľadom na pozitívny vývoj v USA a Číne,“ uviedol europoslanec Peter Liese.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Spojené štáty, druhý najväčší znečisťovateľ na svete po Číne, by mali čoskoro tiež oznámiť svoj nový cieľ zníženia emisií skleníkových plynov do roku 2030.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

klima

Členské krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších klimatických pravidlách

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) dosiahli dohodu o prísnejších klimatických pravidlách, ktoré na nulu eliminujú …

Consent choices