simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. reprofoto: TV JOJ

Útok vo Vrběticiach je bezprecedentná situácia, celá Európska únia musí reagovať, odkazuje Šimečka

BRATISLAVA / Európska únia upiera svoju pozornosť k Rusku po zisteniach, že za výbuch v muničnom sklade vo Vrběticiach, pri ktorom zahynuli dvaja nevinní ľudia, sú zodpovední ruskí agenti GRU. Podrobnejšie sme sa rozprávali s europoslancom Michalom Šimečkom (PS/RE).

Česko vyhostilo ruských diplomatov, EÚ ich postoj podporila, podporu im vyjadrilo aj NATO. „Tá situácia je naozaj nešťastná, špeciálne pre našich partnerov v Českej republike, pretože po tom, ako česká rozviedka zverejnila tieto zistenia, Rusko reagovalo veľmi tvrdo, vyhostilo 20 diplomatov z Moskvy, čiže v podstate zdecimovalo českú ambasádu v Moskve. Táto diplomatická roztržka eskaluje a je veľmi dobré, že spojenci, a medzi nimi aj Slovensko, sa v tejto vážnej situácii postavili na stranu Českej republiky,“ povedal Šimečka.

Aj Slovensko vyhostilo troch diplomatov, u ktorých je podozrenie, že vykonávali špionážnu činnosť proti záujmom Slovenskej republiky. „Hodnotím ten krok ako adekvátny, ako vyjadrenie solidarity práve s Českou republikou, ktorá je teraz vo veľmi ťažkej situácii. Samozrejme, ruská strana bude reagovať, tie prvé informácie sú také, že zareaguje presne tak isto, vyhostí troch slovenských diplomatov z Moskvy. Verím, že to nebude mať ďalšiu eskaláciu,“ dúfa europoslanec.

Už v minulosti Slovensko vyhostilo ruských agentov

Nie je tomu pritom prvýkrát, čo zo Slovenska vyhostili agentov Ruskej federácie, doposiaľ však situácia nebola až tak napätá. „V tej najťažšej situácii sú naozaj Česi, pretože teraz sú pod tlakom Ruskej federácie, Rusko je veľká mocnosť, má svoje záujmy, Česko je malá krajina. Ruská federácia môže stupňovať tlak na Českú republiku, môžu prísť ďalšie odvetné kroky, preto je veľmi dôležité, aby špeciálne malé štáty ako je Česko a Slovensko držali v tomto prípade spolu. Je treba zdôrazniť, že nejde o žiadny nepriateľský akt ani z našej strany voči Rusku, ide jednoducho o obranu našich záujmov a našich hodnôt. V tomto prípade to podozrenie na útok na muničný sklad je skutočne bezprecedentná situácia, kde Slovensko a Česko, a vôbec celá Európska únia, na to musia reagovať,“ vyhlásil Šimečka.

Faktom je, že na ruskej ambasáde pôsobia v diplomatickom krytí pracovníci ruských bezpečnostných zložiek. „Naše tajné služby to vedia a predstavuje to isté riziko, čiže my sme pomohli aj našim vlastným záujmom,“ potvrdil Šimečka.

Viac..  Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Napätie na Ukrajine

Situácia eskaluje aj na východe Ukrajiny, kde na hraniciach s Ruskom prebiehalo rozsiahle vojenské cvičenie. Manévre sa uskutočnili v čase, keď Ukrajina a jej západní spojenci vyjadrujú znepokojenie nad koncentráciou ruských vojsk pozdĺž hranice s Ukrajinou. Podľa USA a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sú počty vojakov na hranici najvyššie od roku 2014. „Je tam istý pozitívny vývoj, posledné týždne sme boli v Európe znepokojení tým, že desaťtisíce, možno až stopäťdesiattisíc vojakov Rusko zhromaždilo na hraniciach s Ukrajinou, ktorú v roku 2014 vojensky napadlo anektovalo Krym, čiže bolo znepokojenie, že vznikne nová eskalácia konfliktu. Čo máme posledné informácie, ruské vojská sa sťahujú, ruský minister obrany povedal, že to cvičenie bolo ukončené, čiže nateraz sme si vydýchli, ale situácia je taká, že tá ruská agresia pokračuje, aj keď nie v tej horúcej fáze a vnáša nestabilitu do celého európskeho kontinentu,“ upozornil europoslanec.

Neštandardné vzťahy Matoviča s Ruskou federáciou

Bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) je známy svojimi neštandardnými vzťahmi s Ruskou federáciou, o ktorých hovoria aj jeho kontroverzné cesty do tejto krajiny. „Každý sa snaží pre svoju krajinu získať čo najviac vakcín, z tohto pohľadu to, samozrejme, ľudia chápu, na druhej strane – tie návštevy, ktoré expremiér Matovič absolvoval, sú aj v takom diplomatickom svete mimoriadne neštandardné. Špeciálne do tej Moskvy, kam letel práve v čase, keď celá Európa s napätím a znepokojením sledovala zhromažďovanie vojsk na hranici s Ukrajinou, čiže to nebolo veľmi šťastné. Rovnako aj tá cesta do Budapešti, kde neboli prítomní zástupcovia slovenskej diplomacie na tých rokovaniach, naozaj to je niečo, čo sa vymyká bežným štandardom a aj moji kolegovia z Európskeho parlamentu si to všimli, že je to veľmi zvláštne,“ dodal Šimečka.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices