Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Beňová: Problém brexitovej dohody je, že ju britská vláda vedome porušuje

Plénum Európskeho parlamentu aktuálne rieši aj dohodu upravujúcou vzájomné usporiadanie vzťahov medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou po brexite. Parlament by mal v budúcnosti zohrávať významnú úlohu aj z hľadiska kontroly jej implementácie a praktického uplatňovania.

Problémom dohody o obchode a spolupráci je, že Spojené kráľovstvo v nej obsiahnuté pravidlá hneď od začiatku vedome porušuje. „Boris Johnson a jeho vláda bohužiaľ preukázateľne nie sú ochotní držať sa dohodnutých kompromisov. Preto bolo nevyhnutné podniknúť v tejto súvislosti aj právne kroky,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Brexit bohužiaľ prispel aj k narušeniu krehkej rovnováhy a k vypuknutiu násilných stretov v Severnom Írsku. „Je to smutná vizitka zástancov brexitu na čele s britským premiérom. Dôvodom eskalácie násilia totiž je, že túto hrozbu nezodpovedne ignorovali a zaoberať sa ňou začali až pod tlakom nepriaznivých okolností,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Hľadanie dlhodobých riešení v súvislosti so situáciou v Severnom Írsku je na britskej vláde. „Zastavenie násilia je však samozrejme aj v záujme Únie a jej členských štátov. V prípade korektného dodržiavania dohôd zo strany Veľkej Británie je preto namieste hľadanie spoločného postoja v súvislosti s pravidlami na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia víta politickú dohodu o celoúnijnom systéme certifikácie odstraňovania uhlíka

Komisia víta predbežnú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou o prvom dobrovoľnom rámci EÚ pre certifikáciu …

Consent choices