media, novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V. Bilčík: Je čas postaviť sa za zodpovedné mediálne prostredie na Slovensku

Strana SPOLU si v pondelok v NR SR pripomenula Svetový deň slobody tlače. Poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík a poslanec NR SR Miroslav Kollár na spoločnom brífingu rázne odmietli verbálne útoky niektorých koaličných i opozičných politikov na novinárov a médiá. Predstavitelia strany Spolu tiež vyzvali kabinet Eduarda Hegera, aby sa namiesto zbytočného zámeru vydávať vládne noviny sústredil na efektívne fungovanie našich verejnoprávnych médií, ako aj rázny postup proti dezinformáciám a konšpiráciám.

„Dnes, keď si pripomíname Svetový deň slobody tlače, chceme jasne vystúpiť na obranu všetkých slušných a serióznych novinárov, kvalitnej na faktoch založenej žurnalistiky a slobodných médií. Samozrejme, aj novinárov, tak ako politikov, možno vecne kritizovať – ale verbálne útoky, ktoré grobiansky a bezdôvodne spochybňujú prácu novinárov a médií sú neprijateľné a hodné odsúdenia,“ vyhlásil podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Miroslav Kollár.

Člen predsedníctva strany SPOLU Kollár v tejto súvislosti pripomenul, ako pred rokom ešte ako vládny poslanec v rozprave k programovému vyhláseniu ocenil, že si vláda uvedomuje, že je čas na vybudovanie silných a rešpektovaných médií verejnej služby, vníma riziká hybridnej či informačnej vojny, ako aj úlohu Rozhlasu a televízie Slovenska aj v boji s dezinformáciami.

Žiaľ, z tejto ambície sa za ten rok nenaplnilo nič a obávam sa, že aj do budúcnosti ostane iba pri vládnych sľuboch a deklaráciách. Ako podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá nemám totiž  žiadnu vedomosť o tom, že by mal Hegerov kabinet pripravenú napríklad systémovú legislatívnu zmeny fungovania médií verejnej služby. Je to chyba a my sa ju budeme snažiť napraviť,“ uviedol poslanec NR SR Miroslav Kollár.

Poslanec Miroslav Kollár už pred rokom vyzval vtedajšieho premiéra Igora Matoviča, aby sa „vykašľal“  na vládne noviny do každej rodiny, pretože takýto komunikačný nástroj vlády nepatrí do modernej európskej demokracie. „Tu by som mal byť naopak spokojný, že sa tento zlý zámer OĽANO nepodarilo naplniť. Mrzí ma však, že zostal aj v programovom vyhlásení vlády Eduarda Hegera,“ dodal Miroslav Kollár.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Podľa strany SPOLU musí byť Slovensko aktívnejšie v rámci prípravy mediálnej legislatívy  aj na úrovni Európskej únie. „V rámci Európskeho parlamentu aktuálne pripravujeme skutočne revolučnú legislatívu pre fungovanie digitálnych služieb. Ako hovorca frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v Osobitnom výbore EP pre dezinformácie očakávam, že sa slovenská vláda sa aktívne zapojí do tvorby európskych pravidiel, ktoré môžu účinne znížiť šírenie manipulatívnych dezinformácií v online priestore tak na Slovensku, ako aj v rámci celej Európskej únie,“ vyhlásil poslanec európskeho parlamentu za stranu SPOLU Vladimír Bilčík.

Podľa Bilčíka je prekvapivé, že v programovom vyhlásení vlády nie je jasne uvedené, kto má v rámci rozdelenia kompetencií politickú zodpovednosť za túto aktuálnu a mimoriadne závažnú tému. „Máme veľmi čerstvú skúsenosť s tým, ako dezinformácie, konšpirácie a hoaxy môžu negatívne pôsobiť na ľudí. Dnes nie je pochýb, že práve vplyv klamstiev šírených počas pandémie o efektívnych opatreniach, liečbe a vakcinácii nás stál nemálo ľudských životov. Je čas postaviť sa za ochranu ľudského zdravia aj za zdravé a zodpovedné mediálne prostredie na Slovensku,“ dodal europoslanec Vladimír Bilčík.

Europoslanec Bilčík v tejto súvislosti informoval, že Európsky parlament si v najbližšej dobe pozve na vypočutie premiéra Hegera a bude sa zaujímať o konkrétne opatrenia jeho vlády pre skvalitnenie slobodných a nezávislých médií.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices