simecka
Michal Šimečka, europslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Šimečka: Obrátil som sa na Európsku komisiu, pretože situácia žiakov na Slovensku je neúnosná

🇸🇰 Obrátil som sa na Európsku komisiu, pretože situácia žiakov na Slovensku je neúnosná. V rozpore so všetkými odporúčaniami slovenská vláda školy zatvorila ako prvé a otvára ich ako posledné. Na vzdelanie, pracovné uplatnenie, ale aj fyzické a psychické zdravie našich mladých to má zničujúce dopady.

Za viac ako jeden kalendárny rok boli stredné školy na Slovensku otvorené iba 34 dní, druhý stupeň ZŠ iba 44 dní, a univerzity sú zatvorené nonstop. A nie, rezort školstva tento problém ani zďaleka nevyriešil online výukou. Až 128-tisíc detí nemalo prístup k online vzdelávaniu (18,5% žiakov) a 52-tisíc nemalo dokonca prístup k žiadnej výuke (7,5% žiakov).

Pripojil som sa preto k iniciatíve Dajme deťom hlas a k ďalším 23 organizáciám, ktoré na Slovensku zastupujú žiakov, učiteľov, rodičov aj psychológov. Potom, čo nenašli odozvu u domácich politikov, obrátili sa s žiadosťou o pomoc na Európsku komisiu. Tieto organizácie plne podporujem – a cítim hanbu, že premiéri a ministri Matovič, Heger a Gröhling nedokázali situáciu mladých ľudí za celý rok vyriešiť vo vlastnej réžii.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Ja osobne som Komisii položil niekoľko otázok. Chcem vedieť, aké opatrenia EÚ prijala, aby pomohla zmierniť rozdiely medzi jednotlivými členskými krajinami v tejto oblasti, aj ako motivuje štáty ako Slovensko k tomu, aby opäť húfne nezavreli všetky školy v prípade novej vlny na jeseň 2021. O výsledku vás budem informovať.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices