migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ministerská konferencia Riadenie migračných tokov v Lisabone

Minister vnútra SR Roman Mikulec sa v utorok 11.  mája 2021 zúčastnil Ministerskej konferencie Riadenie migračných tokov, ktorú slávnostne otvoril predseda vlády Portugalska António Costa. Cieľom stretnutia bolo prerokovať možnosti strategického  a komplexného prístupu k riadeniu migračných tokov prostredníctvom dvojcestného prístupu, ktorý pozostáva z prevenciu nelegálnej migrácie, na jednej strane a zároveň vytvára nástroje pre podporu legálnej, riadnej a bezpečnej migračnej cesty.

Na pozvanie portugalského predsedníctva EÚ sa diskusie ministrov členských štátov EÚ a zástupcov severnej Afriky venovali  témam ako – efektívne a spoločné riešenia pre boj proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi; riadenie, kontrola a regulácia migračných tokov na vonkajších hraniciach EÚ; riešenia hospodárskej a vzdelávacej podpory krajín pôvodu zo strany EÚ, identifikácia stimulov pre podporu spolupráce v oblasti návratov a readmisie.

Som veľmi rád, že zlepšená pandemická situácia umožnila už aj osobné stretnutie s kolegami. Spolupráca s partnerskými krajinami a najmä krajinami, ktoré sú prítomné na tejto konferencii je pre EÚ pri plnení svojich cieľov migračnej politiky dôležitá. Ak má byť táto spolupráca obojstranne výhodná,  EÚ nemôže očakávať, že krajiny pôvodu nelegálnej migrácie budú plniť požiadavky EÚ bez protihodnoty v podobe hospodárskej a investičnej podpory svojich ekonomík. Podporujeme preto európske príspevky a ponuky, ktoré majú mieriť tam, kde je to najviac potrebné,“ povedal minister vnútra R. Mikulec počas svojho vystúpenia na konferencii.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

V oblasti žiadostí o medzinárodnú ochranu v SR je aktuálna situácia na Slovensku stabilizovaná. Politika dobrovoľných návratov a readmisií má plnú slovenskú podporu, ale koronakríza a cestovné obmedzenia túto formu návratov vo veľkej miere spomalila.

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices