Amazon
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Amazon vyhral spor s Európskou komisiou o daňových nedoplatkoch v Luxembursku

Všeobecný súd Európskej únie zrušil rozhodnutie Európskej komisie (EK), podľa ktorého predstavovala daňová dohoda medzi spoločnosťou Amazon a luxemburskou vládou ilegálnu štátnu podporu.

Komisia v roku 2017 nariadila americkej spoločnosti, aby Luxembursku doplatila okolo 250 miliónov eur na daniach. Podľa sudcov však nedokázala „v požadovanom právnom štandarde, že by došlo k nenáležitému zníženiu daňového bremena európskej pobočky skupiny Amazon„.

Amazon sa vo vyhlásení vyjadril, že privítal rozhodnutie súdu, ktoré sa zhoduje s ich dlho prezentovaným postojom, že dodržali všetky zákony a nedostalo sa im žiadneho špeciálneho zaobchádzania. „Teší nás, že to súd vyjasnil a my sa môžeme ďalej zameriavať na doručovanie našim zákazníkom po celej Európe,“ dodali.  Rozhodnutie EK sa týkalo dvoch spoločností patriacich pod skupinu Amazon – Amazon EU a Amazon Europe Holding Technologies. Odvolanie proti nemu vtedy podali Luxembursko i Amazon.

Luxembursko podľa komisie poskytlo spoločnosti Amazon nezákonné daňové výhody, v dôsledku ktorých zostali nezdanené takmer tri štvrtiny zisku spoločnosti. Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová sa dnes po rozhodnutí súdu vyjadrila, že si ho starostlivo preštudujú a rozhodnú o ďalších krokoch.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Všetky spoločnosti by mali platiť svoj férový podiel daní. Daňové výhody poskytnuté len vybraným nadnárodným spoločnostiam poškodzujú férovú súťaž v EÚ. Oberajú tiež verejnú peňaženku a európskych občanov o zdroje na veľmi potrebné investície na obnovu po koronavírusovej kríze,“ uviedla s tým, že komisia využíva všetky dostupné prostriedky na boj proti neférovým daňovým praktikám.

Proti stredajšiemu rozhodnutiu sa možno odvolať na Súdnom dvore Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Zákernosť opozičných politikov voči vlastnej krajine nemá hraníc

Neúspešní opoziční politici sa rozhodli pomstiť ľuďom na Slovensku za to, že prehrali v parlamentných voľbách. …

Consent choices