European Central Bank
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky bankový sektor sa začína podľa analytika zotavovať

Európske banky, ktoré dlhodobo sužujú nízke úrokové sadzby, sa začínajú zotavovať. Myslí si to akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry. V nasledujúcich dvanástich mesiacoch ich čaká podľa neho obdobie rastu.

V novembri minulého roka zmenili investori optiku, akou sa pozerajú na finančné trhy. Dostali sa vtedy na svetlo sveta pozitívne informácie o účinnej mRNA vakcíne proti COVID-19. Investori sa preto začali podľa analytika viac pozerať po hodnotových akciách na úkor tých rastových. Medzi hodnotové patria aj akcie bánk.

Ďalším podporným faktorom pre banky je podľa analytika Saxo Bank mierny rast úrokových sadzieb. Výnosy 10-ročných nemeckých vládnych dlhopisov stúpli od decembra o 44 bodov. „Aj keď aktuálne mierne poklesli, znamená to prajné prostredie pre bankový sektor vyhladovaný nízkymi sadzbami Európskej centrálnej banky,“ uviedol Garnry. Sadzby rastú podľa neho vďaka vyšším inflačným očakávaniam.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

„Podľa nášho názoru svitá európskym bankám v nasledujúcich mesiacoch na lepšie časy. Pomôže im posun investorov od rastových k hodnotovým akciám, vyššia inflácia a vyššie úrokové sadzby,“ povedal analytik. Mohlo by to podľa neho znamenať nárast akcií európskeho finančného sektora v nasledujúcich šiestich až dvanástich mesiacoch o 21 až 36 percent.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices