stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Úrad európskej prokuratúry ochráni aj slovenské peniaze

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) víta dnešné oficiálne zriadenie Úradu európskej prokuratúry. Podľa neho ide o významný krok k lepšej kontrole využívania eurofondov a k stíhaniu zločincov.

„Na Slovensku máme vlastné a tragické skúsenosti s tým, ako sú zneužívané európske zdroje a vieme, že tento druh zločinu si vyberá aj obete na nevinných životoch. Vyšetrovanie korupcie a rozkrádania na úrovni jednotlivých štátov nie je vždy jednoduché práve pre významné prepojenie zločineckých skupín a niektorých štátnych štruktúr. Európska únia musí mať právo kontrolovať využívanie našich spoločných peňazí a vyšetrovať prípadné úniky. Úrad európskej prokuratúry je významným krokom k nastoleniu spravodlivosti a efektívnejšiemu hospodáreniu s európskymi zdrojmi. Verím, že prokurátori si budú svoje povinnosti plniť zodpovedne a nezávisle a orgány členských štátov im poskytnú k ich práci maximálnu súčinnosť,“ povedal Ivan Štefanec.

Európska prokuratúra začína fungovať 1. júna 2021, bude chrániť rozpočet únie

BRATISLAVA – Európska komisia v stredu oficiálne potvrdila, že od 1. júna začne fungovať Európska prokuratúra. Vôbec prvá takáto nadnárodná prokuratúra bude zodpovedná za vyšetrovanie a stíhanie trestných činov poškodzujúcich rozpočet Európskej únie.

„Európski prokurátori budú od 1. júna pod spoľahlivým vedením Laury Kövesiovej zasahovať proti zločincom a starať sa o to, aby sa pre korupciu či podvody nestratilo ani jediné euro,“ uviedla podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Podľa Didiera Reyndersa, komisára pre spravodlivosť, sa vytvorením Európskej prokuratúry začína „nová etapa v histórii európskej integrácie“. „Európska prokuratúra bude sledovať vykonávanie programu NextGenerationEU a dôsledne dozerať na to, aby sa finančné prostriedky plne využívali na pomoc našim hospodárstvam pri zotavovaní sa z krízy,“ poznamenal 62-ročný Belgičan.

Európska prokuratúra bude vyšetrovať a stíhať rôzne druhy podvodov a iných trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ, predovšetkým podvody týkajúce sa výdavkov a príjmov, podvody súvisiace s DPH, ak sa budú týkať dvoch alebo viacerých členských štátov a hodnoty viac ako 10 miliónov eur, pranie špinavých peňazí z aktív pochádzajúcich zo sprenevery rozpočtu EÚ, aktívnu a pasívnu korupciu alebo spreneveru, ktoré ovplyvňujú finančné záujmy EÚ či účasť v zločineckej organizácii, ak je jej činnosť zameraná na páchanie trestných činov poškodzujúcich rozpočet EÚ.

(redakcia/SITA)

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices