PHOTO: © European Union

EÚ sa pripája k Bidenovej výzve na dôkladné vyšetrenie pôvodu koronavírusu

Predsedkyňa Európskej komisie vo štvrtok uviedla o potrebe dôkladného a komplexného vyšetrenia pôvodu koronavírusu, ktorý spôsobil pandémiu, pričom dodala, že na tomto vyšetrovaní musí spolupracovať aj Čína.

Spojené štáty pritom už minulý mesiac označili vyšetrovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) za nedostatočné a nejednotné a požadujú transparentný proces založený na dôkazoch, do ktorého je zapojená aj Čína.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Tí, ktorí vedú vyšetrovanie, by mali mať plný prístup ku všetkému, čo môže byť potrebné na zistenie pôvodu pandémie,“ uviedla Ursula von der Leyenová na tlačovej konferencii v Bruseli pred samitom G7.

Charles Michel, predseda Európskej rady, uviedol, že svet má právo presne vedieť, čo sa stalo, aby sme sa z toho mohli poučiť, pričom dodal, že Európska únia podporuje všetky tieto snahy.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom vystúpení po boku Michela vo štvrtok tiež uviedla, že „je nanajvýš dôležité, aby sme sa dozvedeli o pôvode koronavírusu“.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

V posledných mesiacoch rastie tlak na to, aby Čína plne spolupracovala na vyšetrení pôvodu koronavírusu, keďže západní spojenci zatiaĺ narážaju na chýbajúcu solidu zo strany Pekingu. Pokiaľ ide o otázky týkajúce sa sankcií za porušovanie ľudských práv až po investícií do pokročilých technológií, západné krajiny čoraz viac spájajú svoje sily, aby vyvážili rýchly vzrast Číny ako ekonomickej a politickej sily, informouje portál Politico.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices