europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Únos lietadla spoločnosti Ryanair: EP žiada ďalšie sankcie voči bieloruskému režimu

EÚ by mala rozšíriť sankcie voči bieloruskému režimu aj na osoby zapletené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku a zadržania novinára Ramana Prataseviča.

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré vo štvrtok pomerom hlasov 626 (za): 16 (proti): 36 (zdržalo sa hlasovania) schválil Európsky parlament. Poslanci dôrazne odsúdili únos lietadla spoločnosti Ryanair z 23. mája ako akt štátneho terorizmu a vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy, ako aj všetkých ďalších politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku.

Rozšírenie sankčného zoznamu EÚ

Uznesenie vyzýva Radu, aby čo najskôr uvalila sankcie ma osoby a subjekty v Bielorusku, ktoré boli zapojené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair a zadržania Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy na jeho palube.

Členské štáty EÚ by mali s maximálnou naliehavosťou pristúpiť k ďalšiemu balíku sankcií proti jednotlivcom a subjektom, ktoré sa zúčastnili alebo sa podieľali na minuloročných volebných podvodoch či následnom porušovaní ľudských práv v Bielorusku, uvádza sa v uznesení. Sankcionovaní by podľa poslancov mali byť prokurátori, sudcovia a zamestnanci orgánov presadzovania práva zohrávajúci úlohu pri represiách, ako aj agenti, ktorí pre režim pracujú v oblasti propagandy, médií, dezinformácií, či jednotlivci podporujúci režim, ako je Marat Markov, ktorý 2. júna urobil rozhovor s Ramanom Pratasevičom v štátnej televízii ONT.

Parlament tiež požaduje urýchlené prijatie hospodárskych a odvetvových sankcií zameraných na kľúčové bieloruské podniky pôsobiace najmä v oblasti ropy a ropných produktov, uhličitanu draselného, ocele a drevospracujúceho priemyslu. Finančná podpora musí byť bieloruskému režimu striktne odopretá, akékoľvek nové úverové linky bieloruským bankám odmietnuté a akékoľvek investície do infraštruktúrnych projektov alebo hospodárskych podnikov v Bielorusku zastavené, uvádza sa v uznesení. Poslanci sa zasadzujú aj za opatrenia, ktoré európskym finančným inštitúciám zabránia nadobúdať dlhopisy alebo akékoľvek iné finančné nástroje vydané bieloruskou vládou a jej pridruženými verejnými inštitúciami.

Pozastavenie účasti Bieloruska na medzinárodných športových podujatiach

Uznesenie vyzýva na pozastavenie členstva Bieloruska v medzinárodných športových orgánoch a jeho účasti na medzinárodných športových podujatiach vrátane európskych a svetových šampionátov a olympijských hier v Tokiu. Poslanci tiež požiadali Úniu európskych futbalových zväzov (UEFA), aby bieloruskej štátnej televízii TVR odňala vysielacie práva na futbalový turnaj EURO 2020 a bezplatne ich pridelila nezávislej televízii Belsat.

Uznesenie sa zaoberá aj ďalšími aspektmi vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom. Schválený text v plnom znení bude k dispozícii tu. Pokračujúce systematické zásahy voči demonštrantom a porušovanie ľudských práv v Bielorusku boli v utorok predmetom samostatnej plenárnej rozpravy so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Videozáznam celej rozpravy je k dispozícii tu, výňatky z nej sú k dispozícii tu.

REAKCIE EUROPOSLANCOV

Eugen Jurzyca (EKR): „Niet pochýb, že Lukašenko si za toto zaslúži sankcie.“

Michal Šimečka (Obnovme Európu): Po tom, ako Lukašenkov režim svojvoľne ohrozil bezpečnosť a súkromie vyše stovky občanov Európskej únie len preto, aby mohol zadržať a mučiť svojho kritika, prichádza primerane tvrdá reakcia zo strany EÚ. Popredných predstaviteľov bieloruského režimu čakajú cielené sankcie, a bieloruské lietadlá nebudú môcť používať náš letecký priestor. Po vlažnej reakcii na výbuch vo Vrběticiach bolo obzvlášť dôležité vyslať diktátorom jasný odkaz, že pri takýchto aktoch agresie  musia počítať s odpoveďou, ktorú skutočne pocítia. A ak neprepustia uväzneného Romana Prataseviča s priateľkou, mali by sme byť pripravení tlak ešte zosilniť.

Monika Beňová (S/D): Doterajšiu reakciu Európskej únie a lídrov jej členských štátov v podobe označenia núteného pristátia lietadla v Minsku za štátom podporovaný terorizmus a dohody na sankciách, vrátane toho, že sa Bielorusko stalo prakticky bezletovou zónou, považujem za rýchlu a dôslednú. Nasledovať by mali cielené ekonomické a finančné sankcie na vybrané odvetvia bieloruského hospodárstva, ktoré obmedzia príjmy tamojšieho režimu. Tie by mali byť správne cielené, pričom pozastavená musí byť aj akákoľvek európska investičná pomoc, z ktorej by bieloruská vláda mohla profitovať. Problémom bude, že všetky tieto reštrikcie nevyhnutne pocíti bieloruská spoločnosť. Tej by sme pritom mali skôr pomáhať. Nájsť však rovnováhu medzi sankciami namierenými proti bieloruskému režimu a nepostihovaním bieloruskej verejnosti bude bohužiaľ skutočne náročné.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Obnovme Európu): Bielorusko dlhodobo čelí erózii demokracie, no i tak je neuveriteľné, kam až dokáže zájsť diktátor Lukašenko len preto, aby umlčal opozíciu. Za pomoci stíhačky odkloniť civilné lietadlo z jeho riadnej trasy a ohroziť na životoch občanov EÚ je agresívnym aktom voči nám všetkým. Som rada, že EÚ dokázala rýchlo reagovať na túto bezočivosť sankciami a zákazom preletu vzdušného priestoru EÚ pre bieloruské letecké spoločnosti a ich prístupu na letiská v Únii. Je však nevyhnutné, aby EÚ zaujala novú, ráznejšiu stratégiu smerom k Lukašenkovi a jeho družine, pretože podobné nepriateľské akty sa nesmú opakovať.

Ivan Štefanec (EĽS): Nútené pristátie civilného letu v Minsku je bezprecedentným aktom štátneho terorizmu. Európska únia, ktorá je založená aj na hodnote slobody prejavu, nemôže ignorovať únos protivládneho novinára. Sankcie, ktoré musia nasledovať, však musia byť smerované proti Lukašenkovi a osobám, ktoré sú za tento incident zodpovedné. Bežní Bielorusi sú takisto obeťami režimu a ich snahu o slobodu a demokraciu podporujeme rovnako, ako nás podporovala vyspelá Európa v roku 1989.  

Peter Pollák (EĽS): Vynútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair 23. mája 2021 v Minsku v Bielorusku a únos Ramana Prataseviča a Sofie Sapegovej je aktom štátneho terorizmu, ktorý nemožno tolerovať. Tento bezprecedentný a neprijateľný incident môže mať dôsledky pre celú európsku bezpečnosť. Najprísnejšie sankcie, včetne tých hospodárskych sú namieste, aj keď v končenom dôsledku na to doplatia samotní ľudia. 

Martin Hojsík (Obnovme Európu): Pohár pretiekol, Lukašenkov režim musí skončiť. Štátny terorizmus a ohrozenie životov civilného obyvateľstva uprostred Európy v 21. storočí sú nielen šokujúce, ale najmä neakceptovateľné a vyžadujú ráznu reakciu. Európska únia musí spraviť všetko pre to, aby podporila demokratickú opozíciu, ktorá je v Bielorusku prenasledovaná a násilne potláčaná. Občania a občianky Bieloruska majú právo žiť v slobode, s plnými právami a bez strachu o svoje životy presne tak, ako ostatní Európania a Európanky.

Vladimír Bilčík (EĽS): Ako spoluautor tohto návrhu uznesenia Európskeho parlamentu vítam, že sa podarilo napísať text, ktorý je odvážny a ukazuje, že na prvom mieste v Európskom parlamente máme záujem a bezpečnosť ľudí, až potom ekonomické záujmy a právne nejasnosti. Pevne verím, že kroky Josepha Borella voči diktátorskému režimu budú rovnako jasné a ostré ako naše uznesenie. Ak by tento zločin bieloruského režimu zostal bez jasnej európskej  odpovede, diktátorov ako Lukašenko alebo Putin to posmelí k ďalším podobným akciám. Nesmieme to dovoliť.

Michal Wiezik (EĽS): Vynútené odklonenie komerčného dopravného lietadla bieloruskými orgánmi je agresívnym aktom a prejavom pohŕdania medzinárodnými normami.  Došlo pri ňom k ohrozeniu bezpečnosti európskych občanov na palube. Jedná sa o destabilizačný precedens, preto sankcie uvalené na jednotlivcov spojených s týmto činom sú oprávnené. Európska únia musí jasne deklarovať, že takéto správanie je pre nás neakceptovateľné a pevne stojíme za svojimi hodnotami ľudských práv a slušnosti. Je neuveriteľné ako ďaleko dokáže autoritatívny režim v Bielorusku zájsť pri snahe neutralizovať svojich politických oponentov.

Miriam Lexmann (EĽS): Som presvedčená, že jednotné a so spojencami (Veľká Británia, USA) koordinované opatrenia cielené na predstaviteľov Lukašenkovho režimu spolu so sektorálnymi ekonomickými sankciami dokážu efektívne napomôcť v boji za slobodu pre túto krajinu. Naša odpoveď na bezprecedentný únos lietadla by mala určite zahŕňať zákaz cestovania, obchodovania, podnikania, študovania, zmrazenie účtov či diplomatické obmedzenia pre predstaviteľov režimu a ich blízkych. Cielené osobné sankcie a zamedzenie užívania majetku, ktorý je často nelegálne nadobudnutý, reálne pocítia vinní predstavitelia režimu. Na druhej strane, len ukončenie represálií a prepustenie všetkých politických väzňov môže byť dôvodom na zrušenie európskych ekonomických sankcií.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices