Ilustračné PHOTO: © European Union.

Diskusie o ukončení nákupov dlhopisov považuje šéfka ECB za predčasné

Na diskusie o ukončení programu, v rámci ktorého Európska centrálna banka (ECB) sťahuje z trhu dlhopisy, ešte nedozrel čas. Myslí si to šéfka ECB Christine Lagardová. Hospodárske zotavenie musí byť pevné, stabilné a udržateľné, uviedla v rozhovore, ktorý zverejnil v pondelok časopis Politico na svojej internetovej stránke. Hospodárstvo eurozóny sa podľa nej vráti na predkrízovú úroveň pravdepodobne v prvom kvartáli budúceho roka. Odvolala sa pritom na najaktuálnejšie prognózy banky.

„Tým, čo som povedala, nenaznačujem, že pandemický program krízových nákupov sa 31. marca skončí,“ zdôraznila Lagardová. ECB je podľa nej dostatočne flexibilná a čo sa týka vyhliadok hospodárstva, ide správnym smerom.

ECB vo štvrtok ponechala úrokové sadzby na historických minimách. Neupravila ani nákupy dlhopisov, do ktorých vkladá desiatky miliárd eur. Program v celkovom objeme 1,85 bilióna na eur má trvať najmenej do konca marca 2022 a v každom prípade dovtedy, kým kríza nebude minulosťou, informuje agentúra APA.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekologizácia trhov s dlhopismi: Poslanci schválili nový štandard

Poslanci Európskeho parlamentu prijali nový dobrovoľný štandard používania označenia „Európsky zelený dlhopis“, ktorý je prvým …

Consent choices