kvety, priroda
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Osmine druhov hrozí vyhynutie: EÚ pripravuje masívnu ochranu prírody

Až jednému miliónu z ôsmich miliónov druhov na svete hrozí v súčasnosti vyhynutie. Stav prírodného prostredia sa podľa Európskeho parlamentu zhoršuje v celosvetovom meradle nevídanou rýchlosťou. Ľudstvo dohnalo prírodu na pokraj šiesteho masového vymierania. Podľa europoslancov a ochranárov to treba veľmi rýchlo zvrátiť. V Európskej únii sa preto pripravuje masívna ochrana prírody a rozširovanie bezzásahových území.

Ochrana životného prostredia v Európskej únii sa má ešte zvýšiť. Do roku 2030 by sme mohli mať 10% prísne chráneného územia. “A v rámci toho všetkých starých lesov a pralesov, čo je krok o ktorom sa mne ako ochranárovi ani nesnívalo a naozaj vidím že keby sa podaril previazať do praxe, tak by to naozaj bol obrovský posun vpred,“ hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP).

V súčasnosti máme prísne chránené iba 2 % územia Európskej únie

Hovoríme tak o striktnom, až 5 násobnom náraste. Dohaduje sa, či pôjde o úplne bezzásahové územie, alebo iba s minimálnou mierou využívania. “Na ilustráciu, keď si spomeniete, keď ste išli autom tí starší z vás v 80tych rokoch, to množstvo hmyzu, ktoré bolo na prednom skle a to množstvo hmyzu, ktoré je na prednom skle teraz, je ho naozaj menej a to je veľmi závažný problém,” hovorí europoslanevc Martin Hojsík (PS, RE).

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Chrániť sa budú lepšie včely a opeľovače

Europoslanci tiež trvajú na tom, aby sa na opatrenia v oblasti biodiverzity dávalo 20 miliárd eur ročne vrátane plánu obnovy. “Tieto prostriedky musia byť vynaložené tak, aby generovali nejakú pridanú hodnotu napĺňaní cieľov nevyhnutnej zelenej ako aj digitálnej transformácie,“ hovorí europoslanec Robert Hajšel (SD).

“Do tejto striktnej ochrany má byť naozaj zahrnutých všetky existujúce pralesy a staré lesy, čo je asi 3% súčasných európskych lesov,” hovorí Wiezik. No a prísna ochrana sa má rovnakým podielom týkať aj ochrany morských oblastí, v ktorých bude napríklad zakázaný rybolov. “Pri terajšom tempe ničenia prírody nám naozaj hrozí šieste masové vymieranie druhov,“ hovorí Hojsík.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: O opeľovače prichádzame extrémnym tempom. Môže za to nadmerné používanie nebezpečných pesticídov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Žiadna …

Consent choices