orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union.

Ursula von der Leyenová sľúbila kroky proti spornému maďarskému zákonu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zaviazala podniknúť akékoľvek nevyhnutné kroky voči maďarskému zákonu, ktorý zakazuje sprostredkovať informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia osobám mladším ako 18 rokov. Legislatívu ešte formálne neschválili, musí ju podpísať prezident.

„Tento maďarský návrh zákona je hanba. Zjavne diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie. Ide proti základným hodnotám Európskej únie (EÚ): ľudskej dôstojnosti, rovnosti a dodržiavaniu ľudských práv,“ vyjadrila sa politička, ktorá podľa svojich slov verí v Európsku úniu, kde ľudia môžu milovať a byť s kým chcú. „Využijem všetky právomoci komisie na zabezpečenie toho, aby boli zaručené práva všetkých občanov EÚ. Nech sú ktokoľvek a nech žijú kdekoľvek v Európskej únii,“ doplnila. Von der Leyenová tiež povedala, že poverila komisárov, aby poslali Maďarsku list s vysvetlením jej právnych obáv predtým, ako sa z návrhu stane oficiálne zákon. S legislatívou už v utorok vyjadrilo nesúhlas 14 členských štátov EÚ.

Maďarský minister zahraničných Péter Szijjártó sa zase v utorok vyjadril, že zákon „chráni deti tak, že dáva výlučné právo rodičom vzdelávať svoje deti ohľadom sexuálnej orientácie až do veku 18 rokov. Tento zákon teda nehovorí nič o sexuálnej orientácii dospelých“.

Legislatívu, ktorej primárnym cieľom je podľa vlády boj s pedofíliou, schválil parlament minulý týždeň. Zahŕňa tvorbu registra odsúdených pedofilov a zvýšenie trestov pre odsúdených za sexuálne trestné činy s deťmi. Tiež sa však zameriava na vzdelávacie materiály v školách či televízne vysielanie zamerané na mladistvých. Obsahuje dodatky, ktoré zakazujú učiteľom diskutovať s deťmi o homosexualite a transrodových otázkach. To isté sa týka filmov či reklamy. Kritici zákona argumentujú, že spája homosexualitu s pedofíliou.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices