Dúhová vlajka, LGBTIQ. PHOTO: ©European Union 2020

Šimečka vyzýva Hegera na podpis protestu EÚ voči Orbánovmu homofóbnemu zákonu

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzval premiéra Eduarda Hegera, aby sa Slovensko pridalo k 17 krajinám EÚ, ktoré odsúdili nový homofóbny zákon v Maďarsku.

Už 17 premiérov a premiérok krajín EÚ ostro a jasne odmietlo homofóbny zákon, ktorý minulý týždeň prijal maďarský parlament. Je pre mňa nepochopiteľné, že podpis Slovenska pod deklaráciou stále chýba. Orbánov zákon pod falošnou zámienkou diskriminuje veľkú skupinu obyvateľstva priamo za našimi hranicami, a je v rozpore s ľudskými právami a základnými hodnotami Európskej únie,“ zdôraznil Šimečka, ktorý pôsobí ako spravodajca Európskeho parlamentu pre právny štát.

Zákon podľa Šimečku falošne spája homosexualitu s pedofíliou a je zároveň prakticky nevymáhateľný. „Je absurdné, aby v 21. storočí členský štát EÚ zakazoval „zobrazovanie homosexuality“ osobám vo veku do 18 rokov. LGBTI ľudia sú odjakživa súčasťou spoločnosti a snaha o ich „vygumovanie“ je len pokračovaním dlhoročného Orbánovho projektu demontáže demokracie a právneho štátu. Európska komisia a väčšina členských krajín si uvedomuje svoju povinnosť konať. Je najvyšší čas, aby aj vláda Eduarda Hegera podpisom deklarácie ukázala, že jej záleží na ochrane ľudských práv európskych občanov,“ uzavrel podpredseda progresívcov Šimečka.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices