Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

M. Beňová: Nepomáhajme maďarským politikom našou prílišnou hystériou

Poslanci Európskeho parlamentu sa počas stredňajšej rozpravy zaoberali aj otázkami možnej diskriminácie LGBTI osôb v Maďarsku a dodržiavaním zásad právneho štátu a základných práv v Poľsku.

Nedávno prijatú legislatívu týkajúcu sa LGBTI osôb v Maďarsku, je bohužiaľ nevyhnutné vnímať aj v kontexte blížiacich sa parlamentných volieb, ktoré sa v krajine uskutočnia v apríli budúceho roka. „Maďarský premiér a jeho vládna strana si rovnako ako v minulosti úmyselne vytvárajú nepriateľa, na ktorého budú môcť v kampani ukazovať prstom a odkláňať tak pozornosť od tém, ktoré by občanov u našich južných susedov mohli zaujímať,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová.

Európska únia už na situáciu v Maďarsku prostredníctvom Komisie a jej predsedníčky zareagovala. Vyhlásením ju k tomu nakoniec vyzvala viac ako polovica členských krajín. „Ochranu menšinových práv považujem za veľmi dôležitú. Na druhej strane však netreba maďarským vládnym politikom našou prílišnou a nepremyslenou hystériou pomáhať pri vytváraní a živení tém, ktoré budú môcť následne zneužívať v predvolebnom boji,“ uzavrela.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices