mobil, internet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament schválil kontroverzný zákon pre odhaľovanie sexuálneho zneužívania detí na internete

Európsky parlament v stredu schválil kontroverzný zákon, ktorý poskytovateľom internetových služieb umožní odhaľovať a odstraňovať z online prostredia materiál so sexuálnym zneužívaním detí. Legislatíva umožní spoločnostiam sledovať na svojich platformách explicitný materiál bez obáv z porušenia európskych prísnych zákonov o ochrane súkromia.

V pomere hlasov 537 (za): 133 (proti): 24 (zdržalo sa hlasovania) Parlament schválil spomínanú dočasnú legislatívnu úpravu aj napriek tomu, že viacerí európski zákonodarcovia varovali, že pravidlá sú „právne chybné“ a môžu sa rozpadnúť pred súdom, informuje Politico.

Nariadenie bude platiť dovtedy, kým sa podarí dohodnúť nové dlhodobé pravidlá zamerané na boj proti sexuálnemu zneužívaniu v online prostredí, maximálne môže ísť o 3 roky.

Narušenie ochrany súkromia

Tento návrh postavil Európsku komisiu, ktorá zákon navrhla, a aktivistov za práva detí proti Parlamentu a európskym regulačným orgánom pre ochranu súkromia, ktorí sa obávajú, že by návrh zákona mohol narušiť pravidlá EÚ v oblasti ochrany súkromia, dodáva portál Politico.

Poskytovatelia služieb elektronickej komunikácie – napríklad v oblasti správ, e-mailov či chatov – budú môcť na základe dohodnutej výnimky dobrovoľne odhaľovať a nahlasovať sexuálne zneužívanie detí na internete, hoci to nebude ich povinnosťou. Rovnako budú môcť prijímať opatrenia proti kybernetickému nadväzovaniu kontaktov na sexuálne účely a oznamovať domnelé sexuálne zneužívanie detí online príslušným orgánom presadzovania práva a justičným orgánom či organizáciám konajúcim vo verejnom záujme proti sexuálnemu zneužívaniu detí.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti
Komisárka pre vnútorné veci Ylva Johansson   PHOTO: European Union 2021.

Poskytovatelia služieb by pritom mali používať technológie, ktoré zasahujú do súkromia v čo najmenšej miere.

Komisia tlačila na Parlament

Krátko po tom, čo Komisia v septembri zverejnila svoj návrh, okamžite tlačila na Európsky parlament, aby do decembra schválil nové pravidlá, čo európski zákonodarcovia neurobili.

Návrh zákona bol pozastavený z dôvodu ustanovenia, ktoré spoločnostiam umožňovalo vyhľadávať aj starostlivosť, ktorá sama osebe nepredstavuje zneužitie, ale obsahuje textové a zvukové správy, ktoré naznačujú, že páchateľ manipuluje s deťmi. Členovia parlamentu sa obávali, že umožnenie spoločnostiam vyhľadávať správy im otvára dvere k monitorovaniu ďalšej komunikácie. Tento názor presadili európske regulačné orgány pre ochranu údajov, ktoré tiež varovali, že tieto pravidlá by porušili pravidlá EÚ týkajúce sa ochrany súkromia, dodáva Politico.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices