plynovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Stanovisko Ivana Korčoka k vyhláseniu USA a Nemecka na podporu Ukrajiny a dostavby plynovodu Nord Stream 2

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok uviedol, že spoločnú dohodu USA a Nemecka v prípade Nord Stream 2 vníma ako uznanie zo strany Spojených štátov, že plynovod, voči ktorému sme spoločne prezentovali výhrady, sa stáva realitou. Ocenil zároveň silnú podporu Nemecka a Spojených štátov teritoriálnej integrite Ukrajiny a avizované kroky, ktoré majú garantovať energetickú bezpečnosť strednej a východnej Európy.

„Táto dohoda predstavuje dôležitý záväzok a politický signál zo strany Spojených štátov a Nemecka pri obnove transatlantickej spolupráce, ktorá je zásadným bezpečnostným záujmom Slovenskej republiky,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie dodal, že aj touto dohodou sa potvrdzuje strategický význam Ukrajiny pre bezpečnosť Slovenska a celej Európy. „Od USA a osobitne od Nemecka zároveň naďalej očakávam, že vynaloží všetku svoju váhu a vplyv pre zachovanie tranzitu dostatočného množstva plynu cez Ukrajinu aj do budúcnosti. Toto je výzva pre najbližšie obdobie v rokovaniach s Ruskom, aby sa tak naplnil jeden z kľúčových cieľov dohody, ktorú včera urobilo Nemecko so Spojenými štátmi,“ doplnil minister I. Korčok.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

O mam

Odporúčame pozrieť

plyn

EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Európska únia (EÚ) nepotrebuje predlžovať dohodu s Ruskom o tranzite jeho plynu cez Ukrajinu. Uviedla …

Consent choices