pollak
Peter Pollák a Eduard Heger na spomienkovom podujatí pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici. PHOTO: FB PP.

Europoslanec Pollák: Po Igorovi Matovičovi je Eduard Heger druhý premiér v slovenskej histórii, ktorý si s nami prišiel pripomenúť hrôzy rómskeho holokaustu

Aj dnes je potrebné mladým generáciám pripomínať, že rasizmus, rôzne formy diskriminácie a nenávistné prejavy nemajú v spoločnosti miesto. V súvislosti s Pamätným dňom obetí rómskeho holokaustu, ktorý pripadá na 2. augusta, to uviedla splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Úrad splnomocnenkyne vlády si v Banskej Bystrici si tento deň pripomenul pietnym podujatím pod názvom „Nezabudnite si pripomínať! Ma bisteren peske te leperel!“. V tlačovej správe o tom informoval Michal Šlachta z kancelárie Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.

Úrad sa tak pripojil k početným spomienkovým podujatiam organizovaným v rámci Európy, ktorými sa v týchto dňoch prejavuje úcta pamiatke obetí rómskeho holokaustu. V noci z druhého na tretieho augusta 1944 bolo usmrtených 2 900 Sintov a Rómov, ktorí boli do nemeckého koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Auschwitz-Birkenau deportovaní z celej Európy. Celkový počet Rómov a Rómok, ktoré sa stali obeťami druhej svetovej vojny, sa odhaduje na 250 až 500-tisíc osôb.

Europoslanec Pollák: Po Igorovi Matovičovi je Eduard Heger druhý premiér v slovenskej histórii, ktorý si s nami prišiel pripomenúť hrôzy rómskeho holokaustu

„Uctili sme si pamiatku mučených a systematicky vyhladzovaných Rómov, ktorých popol sa v plynovej komore v Osvienčime zmiešal s popolom nevinných Židov a Slovanov, pretože ľudia uverili vábivými slovám nacistov, fašistov a extrémistov, že sú podradní. Aj v dnešnej dobe je mnoho takých, čo naďalej šíria ideológiu zla, žiaľ, mnohí si zamenili slobodu slova s možnosťou šíriť bludy a nenávisť. Neverte im. Nedopustime, aby sa história opakovala,“ napísal europoslanec Pollák na sociálnej sieti.

„Žiaľ, na Slovensku naďalej pretrváva diskriminácia, prehlbujú sa stereotypy a predsudky voči rómskemu obyvateľstvu, čo potvrdzujú prieskumy verejnej mienky a individuálne skúsenosti. Je našou povinnosťou vymedziť voči šíreniu tohto zla. Aj preto sa odstraňovanie protirómskeho rasizmu, podpora antidiskriminácie a zvýšenie ochrany najslabších skupín a jednotlivcov stali súčasťou vládnej Stratégie rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030. Verím, že cieľavedomým realizovaním stratégie zo strany príslušných rezortov, samospráv a iných organizácií sa naša krajina stane otvorenejšou a nebude tolerovať prejavy diskriminácie a prejavy násilia voči Rómom,“ povedala Andrea Bučková.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Splnomocnenkyňa vlády Slovenskej republiky Andrea Bučková sa pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu zúčastnila aj pietneho aktu kladenia vencov v Hanušovciach nad Topľou, Dubnici nad Váhom a v Nemeckej. Sú to miesta, ktoré sú dnes nemými svedkami prenasledovania a vyvražďovania rómskych mužov, žien a detí počas druhej svetovej vojny.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices