energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union

Únia uvalila sankcie na prvú dámu a ďalších sedem predstaviteľov Nikaraguy

Európska únia (EÚ) v pondelok uvalila sankcie na prvú dámu a viceprezidentku Nikaraguy Rosario Murillo a ďalších sedem tamojších vysokopostavených predstaviteľov, ktorí čelia obvineniam z vážneho porušovania ľudských práv či oslabovania demokracie v krajine. Rada EÚ uviedla, že zmrazenie majetku a zákaz cestovania sú zamerané na jednotlivcov a sú navrhnuté tak, aby nepoškodili nikaragujské obyvateľstvo ani nikaragujské hospodárstvo. Euroblok je podľa jej vyhlásenia „pripravený použiť všetky svoje nástroje na podporu demokratického, mierového a vyjednaného riešenia politickej krízy v Nikarague“.

Stredoamerický štát je v ostatných mesiacoch dejiskom záťahu na opozičných politikov. Za uplynulé dva mesiace nikaragujská polícia zatkla a vzala do väzby viac ako 20 opozičných osobností a niekoľko kandidátov, ktorí sa mohli postaviť prezidentovi Danielovi Ortegovi vo voľbách naplánovaných na 7. novembra. Väčšina zatknutých je zadržiavaná v izolácii, na utajených miestach a bez prístupu k právnikom.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Sedemdesiatpäťročný Ortega tvrdí, že pouličné protesty z apríla 2018 boli súčasťou organizovaného pokusu o prevrat podporovaného zo zahraničia. Politik sa usiluje o štvrtý mandát. Rada EÚ vo vyhlásení uviedla, že zadržanie siedmeho potenciálneho prezidentského kandidáta „smutne ilustruje rozsah represií v Nikarague a predznamenáva ponurý obraz nadchádzajúcich volieb“. Celkovo už EÚ uvalila sankcie na 14 nikaragujských predstaviteľov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices