jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: FB EJ.

Eugen Jurzyca o Bielorusku: Vírus diktatúry a občianskej neslobody nie je síce rovnako ľahko prenosný ako vírus COVID-19, prenosný ale je

Bielorusko si v týchto dňoch pripomína rok od zmarených prezidentských volieb, po ktorých nasledovali masové represálie zo strany Alexandra Lukašenka proti protestujúcim Bielorusom. Výsledkom je niekoľko mŕtvych, tisícky zranených a viac ako 600 politických väzňov.

Diktatúra v Bielorusku sa bráni čoraz brutálnejšie, dôkazom toho je podľa Eugena Jurzycu (SaS/ECR) aj zhoršujúci sa stav demokracie. „V aktuálnej pandémii zjednodušene platí, že kým nie je zaočkovaný celý svet, nie je zaočkovaný nikto. Vírus diktatúry a občianskej neslobody nie je síce rovnako ľahko prenosný ako vírus COVID-19, prenosný ale je. To je jeden z dvoch vážnych dôvodov, pre ktoré by mala EÚ pomáhať demokracii v Bielorusku,“ konštatuje europoslanec.

KORČOK: Slovensko bude aj naďalej podporovať bieloruských občanov na ceste k slobode

Slovenská republika bude naďalej podporovať občanov Bieloruska na ceste k demokracii a slobode. V súvislosti s prvým výročím zmarených prezidentských volieb v Bielorusku to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podľa Korčoka nielen zabránil demokratickým, slobodným a čestným voľbám, ale bezprostredne po nich sa uchýlil „aj k hrubému porušovaniu ľudských práv, násiliu a zastrašovaniu širokej verejnosti“. Neustále pokračuje prenasledovanie a kriminalizovanie predstaviteľov bieloruskej opozície, občianskej spoločnosti, médií a bežných občanov.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

„Vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite ukončili prenasledovanie vlastných občanov, prepustili politických väzňov, obnovili dodržiavanie základných ľudských práv, slobôd a medzinárodnoprávnych záväzkov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Podľa neho Bielorusko potrebuje celospoločenský dialóg, ktorého cieľom budú slobodné prezidentské voľby podľa medzinárodných štandardov.

Nepokoje a zatýkanie rok po voľbách zo strany polície a príslušníkov režimu má na svedomí viac ako 600 politických väzňov. Tisíce ľudí sa rozhodli z dôvodu pretrvávajúcich nepokojov opustiť krajinu.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Moje programové srdcovky do eurovolieb

Včera sme schválili nové európske fiškálne pravidlá. Považujem to za premárnenú príležitosť. Súčasné fiškálne pravidlá …

Consent choices