ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v júli zrýchlila

Medziročná inflácia v eurozóne v júli stúpla na 2,2 percenta z júnovej úrovne 1,9 percenta. V rámci celej Európskej únie (EÚ) sa medziročná inflácia zvýšila na 2,5 percenta z hodnoty 2,2 percenta v predošlom mesiaci. Medzimesačne júlové spotrebiteľské ceny v eurozóne klesli o 0,1 percenta a v rámci celej EÚ stagnovali. Na Slovensku však ceny v júli medzimesačne vzrástli o 0,5 percenta a medziročne sa zvýšili výraznejšie ako priemer EÚ, a to o 2,9 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najnižšia medziročná inflácia v júli bola na Malte (0,3 %), v Grécku (0,7 %) a Taliansku (1 %). Najviac sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili v Estónsku (4,9 %) a v Poľsku a Maďarsku (zhodne 4,7 %). V porovnaní s júnom medziročná inflácia oslabila v deviatich členských štátoch EÚ, vo dvoch sa nezmenila a v šestnástich stúpla.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Najviac k rastu medziročnej inflácie v júli v rámci eurozóny prispelo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 1,34 percentuálneho bodu (pb). Nasledoval segment potravín, alkoholu a tabaku (0,35 pb), služby (0,31 pb) a priemyselné tovary (0,17 pb).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices