zdroj: TV JOJ

Europoslanec Jurzyca: Slovensku sa z hľadiska kvantity dlhodobo nedarí využívať európske prostriedky

SLOVENSKO/ BRUSEL / Vnútorný trh a ochrana spotrebiteľa, tiež daňové otázky. To sú oblasti, ktoré sa dotýkajú každého z nás, preto bude zaujímavé zistiť, čo nové prinášajú. Hosťom Ranných novín TV JOJ bol v piatok člen výborov týchto oblastí v Európskom parlamente, Eugen Jurzyca.

V Európskom parlamente zasadli okamžite výbory, kde sa zhodli na tom, že „nejakú humanitárnu pomoc, bude treba poskytnúť, lebo tá situácia je katastrofálna a takisto zdôrazňujú, že si musíme dávať pozor na efektívnosť tých prostriedkov,“ povedal europoslanec Jurzyca.

Podľa neho je aktuálna situácia iná ako v roku 2015 počas migračnej vlny. „Dnes vieme, kto to sem chodí, vieme, že sú to ľudia, ktorí sú strašne prenasledovaní, a vieme kontrolovať aj počet,“ myslí si europoslanec.

Jurzyca sa dlhodobo sa zaoberá témou transparentnosť. „Keď som prišiel do EP tak som zistil, že v mnohých týchto veciach, Únia troška pokrivkáva, aj za Slovenskom dokonca,“ povedal. Viaceré veci neboli zverejnené, ako plány obnovy či zmluvy vakcín, dodal.

Prekvapilo ho aj, že pri hlasovaní o kandidátoch na viaceré pozície, neboli zverejnené ich životopisy, čo bola v NR SR podľa neho bežná vec. „Som fanúšikom Európskej únie, ale tým lepšie sa jej bude dariť, čím viac poukážeme na takéto problémy, a podarí sa nám ich zmeniť,“ povedal Jurzyca.

Pandémia zasiahla aj do fungovania Europarlamentu, teda, aj do plenárnych zasadnutí, ktoré sa ešte stále konajú v hybridnom móde, teda offline aj online. Vďaka tomu sa zmenšili aj výdavky europoslancov na cestovanie, presnejšie sa jedná o 23 miliónov eur. „Patril som do skupiny, ktorá požiadala EP, aby bola možnosť takýchto hybridných rokovaní aj v budúcnosti, aby sa, teda dalo robiť z domu. Ušetrilo by sa na cestovaní či na sťahovaní všelijakých materiálov,“ priblížil.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Europoslanec tiež priznal, že sa urobili aj chyby. „Stanovili sa kritéria, podľa ktorých sa projekty potom hodnotia, napríklad počtom podnikov obdarených z fondu. To bol prípad Junckerovho fondu, ale aj teraz sú také fondy, ktoré majú tie ukazovatele zle urobené,“ uviedol.

Čo sa týka Slovenska, tak z hľadiska kvantity sa nám dlhodobo nedarí prostriedky využívať, tak, ako by sme mali,  myslí si europoslanec. Z hľadiska efektívnosti, sme zhruba v priemere.Európsky poslanec sa môže pochváliť aj prvenstvom, totiž počas svojho druhého roku v EP zverejnil najviac zdôvodnení hlasovania, čo považuje za dôležité. „Je to dôležité, aby volič vedel, prečo som tak hlasoval,“ vysvetlil.

Viac sa dočítate TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices