EU NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Slovensko sa zachová zodpovedne, pokiaľ ide o solidaritu spojencov NATO v Afganistane

„Dnes je viac ako inokedy potrebná spolupráca, koordinácia a vzájomná pomoc členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO). Našou prioritou zostáva dostať z Afganistanu do bezpečia našich občanov, pracovníkov NATO a spolupracovníkov z radov Afgancov, ktorí nám celé roky pomáhali. Na to bude potrebná solidarita všetkých spojencov a Slovenská republika nebude stáť bokom.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v piatok, 20. augusta 2021 v Bratislave, počas mimoriadneho rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie o situácii v Afganistane, ktoré sa konalo formou videokonferencie.

Šéfovia diplomacií a ich zástupcovia diskutovali o potrebe zabrániť humanitárnej katastrofe a prebiehajúcej evakuácii osôb členských krajín NATO, ako aj partnerských krajín a medzinárodných organizácií. Spojenci zároveň potvrdili ochotu pomôcť v evakuácii a následnom presídlení tých občanov Afganistanu, ktorí sa ocitli v ohrození a chcú odísť z krajiny. „Dôležité je, že aj v krízových situáciách zostáva Aliancia jednotná a hľadá spoločné riešenia,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Spojenci rozhodli, že NATO zastavilo všetku pomoc, podporu a spoluprácu s Afganistanom. Aliancia pozorne sleduje vývoj v Afganistane aj vo vzťahu k rizikám, ktoré vyplávajú pre spojencov, ale aj pre región z aktuálneho vývoja. „Som rád, že aj s pomocou našich spojencov sa nám podarilo dostať do bezpečia našich občanov a ich rodinných príslušníkov. Zároveň som požiadal spojencov, aby sme spoločne spravili všetko pre to, aby sa ľudia, ktorým pomáhame pri odchode z krajiny, mohli bezpečne dostať na letisko a ochrániť seba a svoje rodiny,“ dodal M. Klus.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Aliancia očakáva, že Taliban dodrží svoje záväzky a nedovolí, aby sa z Afganistanu stalo útočisko pre medzinárodný terorizmus. Ministri zároveň zdôraznili, že novej vláde v Afganistane hrozí medzinárodná izolácia v prípade, že neukončí násilie alebo nebude dodržiavať ľudské práva, vrátane práv žien, detí a menšín.

O mam

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices