orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union.

Maďarsko sa pripravuje na opozičné primárky, kde sa rozhodne, kto bude stáť proti premiérovi Orbánovi

Už o necelý týždeň sa v Maďarsku začnú opozičné primárky, kde voliči rozhodnú, kto sa v aprílových parlamentných voľbách postaví súčasnému premiérovi Orbánovi.

Podľa Kláry Dobrevovej, ak opozícia nevyhrá dvoma tretinami, treba povedať, že základný zákon, čo predstavuje ústavu Maďarska, je protiústavný. „Ak to nepovieme, nebudeme môcť vládnuť,“ dodala k dvojtretinovým zákonom v televízii ATV.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Odstránenie korupcie, oslobodenie hospodárskeho prostredia a spravodlivá daňová politika môžu priniesť výsledky v otázkach sociálneho zabezpečenia,“ povedal kandidát na premiéra Márki-Zay Peter.

Podľa kandidátky Demokratickej strany (DK) vyhrajú budúcoročné voľby, ale Orbánov systém je možno nahradiť iba dobrým riadením.

Zmena ústavy referendom

Podľa primátora Budapešti a kandidáta na predsedu vlády je jednou z najdôležitejších otázok zodpovednosť a spôsob znovuzískania ústavnej väčšiny v Maďarsku. Hovoril o tom, že podstatou súčasného systému sú verejné peniaze a ak ich chcú zlikvidovať, nemusia k tomu pristupovať z právneho hľadiska, ale zatvárať kohútiky s peniazmi. „V tom musíme byť kreatívni, tvrdí a dôslední, “dodal. Hovoril aj o prijatí novej ústavy referendom s cieľom vytvoriť stabilnejší ústavný poriadok.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Šesť opozičných strán v Maďarsku spája sily v historickom pokuse poraziť premiéra Viktora Orbána. Opozičné strany usporiadajú tento mesiac primárky, v rámci ktorých chcú vybrať kandidáta. Druhé kolo by sa malo uskutočniť začiatkom októbra a víťaza následne všetky strany podporia vo voľbách v roku 2022.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices