hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia\red.

Robert Hajšel: Roaming za domáce ceny a bez obmedzení a diskriminácie

Výbor EP pre priemysel, výskum a energetiku dnes schválil finálnu podobu nových pravidiel tzv. voľného roamingu v EÚ. Tieňovým spravodajcom Európskeho parlamentu a hlavným vyjednávačom za frakciu Socialistov a Demokratov je slovenský europoslanec Robert Hajšel, podľa ktorého sa už ani Slováci v európskom zahraničí nemôžu stretávať pri využívaní roamingu s akoukoľvek diskrimináciou a obmedzeniami ako tomu, žiaľ, bolo doteraz.

„Keďže fungujeme v rámci EÚ máme vnútorný trh a roaming je pre našich občanov jedným z najoceňovanejších benefitov členstva v EÚ, využívať mobilné služby, vrátane čerpania dát za domáce ceny v celej EÚ bez obmedzení by mala byť samozrejmosť, povedal europoslanec Hajšel, ktorý počas vyjednávaní nástojil na zabezpečení rovnakej kvality služieb po celej EÚ.

„Okrem predĺženia tzv. voľného roamingu som trval na uplatnení princípu rovnakej kvality služieb, bezplatnom sprístupnení núdzových liniek a odstránení akejkoľvek formy diskriminácie, s ktorou sa aj Slováci stretávajú, keď cestujú po štátoch EÚ. Som tiež rád, že sa nám podarilo otvoriť diskusiu o rozšírení roamingu pre tretie krajiny, napríklad vo vzťahu so susednou Ukrajinou alebo so Srbskom, odkiaľ k nám prichádzajú za prácou tisíce osôb, dodal Hajšel.

Vyjednávač za sociálnych demokratov v EP, europoslanec Hajšel si osobitne pochvaľuje, že sa mu podarilo presadiť veľmi jasné znenie paragrafu zakazujúceho uplatňovanie horšej kvality pripojenia pre užívateľov roamingu v porovnaní s domácimi klientami. Podľa neho treba postupne zrušiť aj zásadu tzv. korektného využívania roamingu, ktorá umožňovala operátorom trestať ľudí fungujúcich napríklad z pracovných dôvodov viac v zahraničí ako doma. „Zbytočne hovoríme o výhodách členstva v únii a voľnom pohybe, či vnútornom trhu, keď tolerujeme astronomickými sumami trestať nie podvodníkov, ale osoby pohybujúce sa mimo svojho materského štátu, ale stále v rámci EÚ, vysvetlil europoslanec.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Pozadie: Od roku 2017 majú Európania možnosť využívať roamingu za domáce ceny (RLAH) končí v júni 2022 a pripravovaná revízia upravuje pravidlá na najbližších 10 rokov. Poslanec EP Robert Hajšel je tieňovým spravodajcom Európskeho parlamentu a hlavným vyjednávačom za frakciu Socialistov a demokratov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices