Europska unia

Únia odložila najbližšie kolo rokovaní s Austráliou o voľnom obchode

Najbližšie naplánované kolo rokovaní medzi Európskou úniou (EÚ) a Austráliou o voľnom obchode Brusel odložil. Odklad nasleduje po tom, ako medzi Parížom a Canberrou vypukol spor pre rozhodnutie Austrálie zrušiť objednávku francúzskych ponoriek. Hovorkyňa Európskej komisie Miriam García Ferrerová pre agentúru The Associated Press rozhodnutie Bruselu potvrdila v piatok, konkrétny dôvod odloženia rokovaní však neposkytla.

Austrália v roku 2016 podpísala dohodu s francúzskou štátnou spoločnosťou Naval Group o dodávke 12 konvenčných diesel-elektrických ponoriek za 90 miliárd austrálskych dolárov. Premiér Scott Morrison však dohodu minulý mesiac zrušil vzhľadom na to, že v rámci aliancie s USA a Britániou Austrália kúpi najmenej osem ponoriek na jadrový pohon.

EÚ začala s Austráliou o obchodnej dohode rokovať v roku 2018. Dvanáste kolo rokovaní sa malo uskutočniť tento mesiac prostredníctvom videokonferencie. Po predošlom kole vyjednávaní EÚ uviedla, že diskusie boli „v dobrej a konštruktívnej atmosfére“. Predstaviteľ EÚ, ktorý sa vyjadril anonymne, uviedol, že spor o ponorky zohral rolu pri odložení rokovaní. Dodal však, že odloženie neznamená ukončenie vyjednávaní a vyjadril rozhodné presvedčenie, že obe strany budú naďalej pracovať na dosiahnutí dohody.

Viac..  Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

Štúdia, v ktorej sa posudzuje potenciálny vplyv desiatich dohôd o voľnom obchode (nedávno uzavretých alebo …

Consent choices