migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nemecká vláda vyzvala na humánne zaobchádzanie s migrantmi na bieloruských hraniciach

Nemecká vláda v piatok vyzvala na humánne zaobchádzanie s migrantmi na hraniciach Európskej únie (EÚ) s Bieloruskom. Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert novinárom v Berlíne povedal, že účinná ochrana hraníc musí podporovať humanitárnosť a dodržiavať platné zákony. „Z pohľadu nemeckej vlády je najdôležitejšie, aby ľudia, ktorí sú teraz na hraniciach … dostali rýchlo nutnú podporu, najmä teraz, keď klesajú teploty. Je treba rýchlo nájsť humánne riešenia pre týchto ľudí,“ uviedol.

Ako tiež povedal, kancelárka sa o tomto bavila s poľským premiérom počas septembrovej návštevy Varšavy.

Tisícky ľudí zo Sýrie, Iraku a ďalších krajín postihnutých konfliktmi v uplynulých mesiacoch vycestovali do Bieloruska, aby odtiaľ prešli do EÚ, napríklad cez Poľsko. Európska dvadsaťsedmička obvinila Bielorusko z toho, že pomáha migrantom, aby vytvorilo tlak na EÚ za sankcie na režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten podľa Seiberta „inštrumentalizuje utečencov a migrantov, a to je úplne neprijateľné“.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Poľsko čelí kritike zo strany ľudskoprávnych organizácií za zaobchádzanie s migrantmi, ktorých vytláča do Bieloruska napriek zhoršujúcemu sa počasiu.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices