EU NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Bezpečnosť, stabilita a prosperita Slovenska nemajú inú alternatívu ako členstvo v EÚ a NATO

„Netreba obsiahlejšie vysvetľovať, ako zásadne sa za posledné roky zmenil svet, bezpečnostné hrozby aj výzvy, ktorým čelí Slovensko spolu so svojimi spojencami z Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO). Je preto dôležité, aby bola naša bezpečnosť, stabilita a prosperita aj naďalej ukotvená v euroatlantickom spoločenstve hodnôt. Verím, že dve kľúčové inštitúcie tohto spoločenstva – EÚ a NATO – budú nielen naďalej existovať, ale budú naďalej funkčné, efektívne, prínosné a relevantné, a to v očiach členských štátov, ako aj z globálneho hľadiska.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republike (MZVEZ SR) Martin Klus v pondelok, 4. októbra 2021 v Bratislave, počas 15. ročníka Slovenského bezpečnostného fóra.

V rámci panelovej diskusie na tému „Budúcnosť bezpečnostnej a obrannej politiky SR ako člena EÚ a NATO“ pripomenul, že obe inštitúcie aktuálne pracujú na revízii svojich základných strategických dokumentov – Strategickej koncepcii (NATO) a Strategickom kompase (EÚ). „Máme ideálnu príležitosť potvrdiť spoločné videnie sveta aj hodnotenie bezpečnostného prostredia, vrátane súčasných hrozieb a výziev. Slovensko od oboch dokumentov očakáva, že potvrdia význam strategického zbližovania EÚ a NATO, a to aj preto, že väčšina členských krajín Únie je aj členom Aliancie a duplicitu medzi nimi si jednoducho nemôžeme dovoliť,“ uviedol štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Dodal, že hlavným garantom bezpečnosti a obrany Slovenskej republiky zostáva NATO a Strategickú autonómiu EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany by sme preto mali chápať v prvom rade ako prijatie väčšej zodpovednosti členských štátov EÚ.

Témou panelovej diskusie v rámci Slovenského bezpečnostného fóra 2021 boli aj bezpečnostné výzvy, ktorým môže Slovensko čeliť už v najbližších rokoch. Martin Klus v tejto súvislosti zdôraznil kľúčovú úlohu, ktorú bude zohrávať rozvoj technológií, a to s pozitívnym, ale aj negatívnym efektom v oblasti bezpečnosti. Najmä hybridné hrozby už dnes patria medzi najvážnejšie a najsofistikovanejšie bezpečnostné výzvy, ktoré spoločne s dezinformáciami ohrozujú fungovanie štátnych inštitúcií a podkopávajú dôveru občanov v demokratické zriadenie.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

„Pripomenul som tiež aktivity EÚ v rámci tzv. strategického výhľadu, ktoré nám otvárajú možnosti včasne identifikovať najväčšie zraniteľnosti a tým sa lepšie pripraviť na budúce výzvy,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie SR M. Klus. Zároveň zdôraznil, že Slovensko musí nevyhnutne zlepšiť aj strategickú komunikáciu smerom k občanom, aby verejnosť pozitívne vnímala členstvo SR v EÚ a NATO. „Obe spoločenstvá demokratických krajín vznikli pre to, aby svojim členom garantovali mier, prosperitu a kolektívnu obranu a dodnes voči nim neexistuje vhodná alternatíva,“ dodal Martin Klus.

Slovenské bezpečnostné fórum je druhou najväčšou bezpečnostnou konferenciou na Slovensku, ktorá sústredí svoju pozornosť na najdôležitejšie otázky týkajúce sa bezpečnostnej a zahranično-politickej orientácie Slovenska. Organizátorom je Euroatlantické centrum (EAC) a hlavným partnerom podujatia je Univerzitná knižnica v Bratislave – depozitná knižnica NATO. Projekt finančne podporili Sekcia verejnej diplomacie NATO, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices